Succesvolle lancering Ariane-5 raket

Lancering Ariane-5 raket
Lancering Ariane-5 raket

Arianespace heeft vanaf de lanceerbasis Kourou in Frans Guyana wederom met succes een zware Ariane-5 raket gelanceerd. De raket heeft twee satellieten naar de ruimte gebracht namelijk THOR 7 en SICRAL 2.

THOR 7 werd ongeveer 28 minuten na de lancering in zijn baan gezet, SCIRAL 2 volgde ongeveer 6 minuten later. In totaal had de Ariane 9850 kg aan lading bij zich. Het was de 222-ste lancering van een Ariane-raket sinds 1979 en de 64-ste achtereenvolgende succesvolle lancering van een Ariane-5 raket waarvan er nu in totaal 78 zijn gelanceerd.

De Ariane-5 had een gemengde lading van zowel een militaire satelliet als een commerciële satelliet aan boord.

THOR 7 werd gebouwd door Space Systems Loral (SSL) in opdracht van Telenor Satellite Broadcasting. Dit is een grote Europese satelliet provider van breedband verbindingen en data communicatie voor de maritieme en olie- en gaswereld. THOR 7 bestrijkt het gebied boven de Noordzee, de Noorse Zee, de Rode Zee en de Middellandse Zee.

SICRAL 2 is een militaire telecommunicatiesatelliet die voornamelijk door het Franse en het Italiaanse leger gebruikt gaat worden. Daarnaast is het een backup satelliet voor andere landen van de NAVO, Deze satelliet is gebouwd door Thales Alenia Space Italië samen met et Frans en Italiaanse ministerie van defensie.

Het was de eerste lancering van een Ariane-5 raket dit maar maar al de derde geslaagde lancering van een raket vanaf de basis in Kourou. De overige lanceringen waren van een middelzware Sojoez-raket en de lichtgewicht Vega-raket. Voor het hele jaar staan er 11 lanceringen gepland. De volgende Arianespace lancering is gepland in mei, Ook dan zal er een zware Ariane-5 met twee satellieten aan boord gelanceerd worden.

 

Bron: diverse persberichten, 27 april 2015