Ruimtevaartnieuws

Succesvolle lancering van de Europese Vega VV19-raket

Lancering van de Vega vlucht VV-19.
Lancering van de Vega vlucht VV-19. Credit: ESA/CNES/Arianespace-JM Guillon

Een Europese Vega-raket heeft afgelopen nacht met succes de Pléiades Neo-4 en vier andere satellieten uitgezet in de ruimte. De lancering vond plaats op 17 augustus om 05:37 uur Nederlandse tijd vanaf de lanceerbasis Kourou in Frans-Guyana.

De 922 kilogram zware Pléiades Neo-4 was de belangrijkste lading. Deze satelliet werd 55 minuten na de lancering in een zon-synchrone baan gebracht. Hierna volgden er twee koerscorrecties en werden de vier andere satellieten in een gecontroleerde volgorde in een baan om de Aarde gezet. De laatste trap van de Vega werd hierna nogmaals afgevuurd zodat deze terugviel naar de Aarde en hoog in de atmosfeer verbrandde zodat er geen afval achter bleef in de ruimte.

Pléiades Neo-4

De Pléiades Neo-4 is een aardobservatiesatelliet die eigendom is en bedreven wordt door Airbus Defence and Space. Het is de tweede in een configuratie van vier satellieten die hoge-resolutie opnames moeten maken van de Aarde. Ze doen dit diverse keren per dag met een resolutie van 30 centimeter per pixel. Deze gegevens zullen worden gebruikt om de effecten van klimaatverandering te volgen, kaarten te maken, defensiedoeleinden en hulp bij rampen. De satellieten zouden 10 jaar moeten blijven functioneren. Pléiades Neo-4 voegt zich bij eerder dit jaar gelanceerde Pléiades Neo-3.

Samen met deze lancering gingen er ook drie CubeSats van de ESA mee: SunStorm, RadCube en LEDSAT. SunStorm en RadCube zijn demonstratiemissies van geminiaturiseerde instrumenten om het ruimteweer te bepalen en zijn ontwikkeld met behulp van het General Support Technology Program (GSTP) van de ESA. Ze zijn bedoeld als toepassing voor toekomstige ruimteweermissies.

SunStorm

Sunstorm is een CubeSat die door Reaktor Space Lab uit Finland is gebouwd en wordt bedreven. De satelliet heeft een nieuwe röntgendetector aan boord die uitbarstingen van de Zon gaat detecteren. Deze uitbarstingen kunnen satellieten, communicatie en de elektriciteitsvoorziening op Aarde bedreigen. Als de technologie geschikt is zal deze in de toekomstige Langrange ruimteweer-missie van de ESA worden toegepast.

RadCube

RadCube is ontwikkeld door een consortium uit Polen, Hongarije en Engeland. Het bevat verkleinde technologie om straling in de ruimte en het magneetveld in een lage aardbaan te meten. Ook dit is van belang om het ruimteweer te monitoren. RadCube is uitgerust met een telescoop die straling meet en is ontwikkeld in Hongarije en een magnetometer ontwikkeld in Engeland. De instrumenten zijn bevestigd aan een in Polen ontwikkelde arm. Het experiment is bedoeld om te kijken hoe straling in de ruimte elektronica kan beschadigen. Op die manier kan men beter beveiligde componenten ontwikkelen.

LEDSAT

LEDSAT is een studentenproject van de universiteit van Rome dat via het Fly Your Satellite!-programma van de ESA wordt ondersteund. LEDSAT is bedekt met 140 LED’s die oplichten als ze niet door de Zon worden beschenen. Dit maakt het mogelijk om satellieten optisch te volgen zodat positie, hoogte en snelheid vanaf de grond kunnen worden gemeten. De opgedane kennis zal worden gebruikt voor testen van optische communicatieapparatuur.

BRO-4

BRO-4 (Breizh Reconnaissance Orbiter) is een satelliet ter grootte van een schoenendoos. Het is er eentje uit een groep van 20-25 nanosatellieten die eind 2025 operationeel moeten zijn. Ze worden bedreven door de Franse startup UnSeenLabs. De BRO’s worden ingezet voor het monitoren van schepen en luchtvaart.

Vega

De Vega-raket is sinds 2012 operationeel. Het is een ideale raket voor het lanceren van meerdere objecten ineens. De raket heeft een doorsnede van 3 meter en bestaat uit vier trappen. De raket is 30 meter hoog en heeft een lanceergewicht van 137 ton. De totale lading voor deze lancering was ongeveer 1020 kilogram.

Eerste publicatie: 17 augustus 2021
Bron: ESA