Ruimtevaartnieuws

Succesvolle landing van Chinese ruimtecapsule na eerste onbemande testvlucht

Nieuwe Chinese ruimtecapsule tijdens de landing in Binnen-Mongolië
Landing van het prototype van de nieuwe Chinese ruimtecapsule bedoeld voor de bemande ruimtevaart. de capsule landde in de Chinese regio Binnen-Mongolië. Credit: ChinaDaily

Gisteren is de nieuwe Chinese ruimtecapsule na een verblijf van drie dagen in de ruimte, met succes geland.

De capsule, waarvan de naam nog niet bekend is gemaakt, werd op 5 mei met behulp van een Lange Mars 5B raket gelanceerd voor een onbemande testvlucht. Zowel raket als capsule zijn belangrijk voor China’s doel om nog dit jaar te beginnen aan de bouw van een eigen ruimtestation.

De capsule landde na een verblijf van 2 dagen en 19 uur in een afgelegen gebied in de Chinese regio Binnen-Mongolië

Tijdens de testvlucht zijn er allerhande manoeuvres getest waarbij een maximale hoogte van ongeveer 8000 kilometer werd bereikt. De landingsprocedure startte twee uur voor de landing en daarbij werden belangrijke onderdelen zoals het hitteschild, parachutes en luchtkussens getest.

De capsule is ontworpen om maximaal zes tot zeven astronauten tegelijkertijd te kunnen vervoeren en is bedoel om in een lage aardbaan te verblijven. Maar China wil de capsule ook in gaan zetten voor reizen naar de Maan, aldus het Chinese persbureau Xinhua. De capsule en zijn cilindrische servicemodule zijn ongeveer 9 meter hoog en hebben een doorsnede van ongeveer 4,5 meter.

De nieuwe Chinese ruimtecapsule kort na de landing in Binnen-Mongolië
Foto van de Chinese ruimtecapsule na de landing in Binnen-Mongolië. Credit: ChinaDaily

Uitgaande van commentaren voorafgaande aan de lancering zou een succesvolle testvlucht de weg vrijmaken om met 11 missies een ruimtestation te bouwen. De Lange mars 5B is een geupgrade versie van de Lange Mars 5, deze raket zal ook gebruikt worden om de verschillende module voor het Chinese ruimtestation te lanceren. Tijdens de testvlucht van de afgelopen week lanceerde de raket ook een experimenteel opblaasbaar prototype om lading mee terug naar de Aarde te nemen. Dit prototype keerde niet heelhuids terug op de Aarde

China heeft al eerder met behulp van zijn Shenzhou ruimtecapsules in een baan om de Aarde gebracht maar dit nieuwe ontwerp bevat vele verbeteringen waaronder een grotere ruimte om te wonen en te werken en grotere elektronische schermen.

De nieuwe capsule, waaraan sinds januari 2017 wordt gewerkt, is bedoeld voor meermaals gebruik.

 

Eerste publicatie: 9 mei 2020
Bron: Xinhua