Suikers gevonden in meteorieten op Aarde

Ribose
Ribose. Door NEUROtikerEigen werk, Publiek domein, Koppeling

Volgens wetenschappers bevatten meteorieten die miljarden jaren geleden op Aarde terecht zijn gekomen suikers. Dit ondersteunt de theorie dat asteroïden mogelijk ingrediënten voor leven bevatten. Een internationaal team van wetenschappers heeft bio-essentiële suikers gevonden in meteorieten. Deze meteorieten bevatten ook andere biologisch belangrijke bestanddelen, aldus NASA in een recent persbericht.

Asteroïden, rotsachtige objecten die om de Zon draaien, zijn de moederobjecten van de meeste meteorieten. Er is een theorie dat chemische reacties in asteroïden sommige elementen kunnen maken die belangrijk zijn voor leven.

In een artikel dat afgelopen week verscheen in het tijdschrift “Proceedings of the National Academy of Sciences, analyseerden onderzoekers drie meteorieten, waaronder eentje die in 1969 in Australië terecht kwam en die miljarden jaren oud zijn. Eerdere onderzoeken zochten al naar suikers in meteorieten maar deze keer gebruikten de onderzoekers een andere extractiemethode bestaande uit zoutzuur en water.

De onderzoekers vonden suikers zoals arabinose en xylose maar de belangrijkste vondst was ribose.

Ribose speelt een ontzettend belangrijke rol in de menselijke biologie. Het komt voor in ons RNA (RiboNucleïne Acid) en het werkt samen met ons DNA om eiwitten te bouwen voor ons lichaam.

Volgens de onderzoekers is het zeer opmerkelijk dat een fragiel molecuul als ribose in dergelijk oud materiaal gevonden kon worden. De ontdekking van ribose suggereert ook dat RNA voor DNA is ontstaan en dat kan wetenschappers een duidelijker beeld geven van hoe leven mogelijk is ontstaan.

DNA werd lange tijd gezien als het sjabloon voor leven maar RNA-moleculen hebben veel meer mogelijkheden zoals replicatie zonder de hulp van andere moleculen. Deze aanvullende eigenschappen gecombineerd met het feit dat wetenschappers nu ook de suikers in meteorieten hebben gevonden ondersteunt de theorie dat RNA voor DNA de machinerie van leven coördineerde.

Volgens de onderzoekers is dit het eerste directe bewijs dat er ribose voorkomt in de ruimte en dat deze suiker vanuit de ruimte op Aarde is afgeleverd. Deze buitenaardse suiker heeft mogelijk bijgedragen aan het ontstaan van RNA op de prebiotische Aarde en leidde mogelijk tot het ontstaan van leven.

Natuurlijk bestaat de  mogelijkheid dat de meteorieten door leven op Aarde zijn verontreinigd maar het onderzoeksteam vond bewijs dat dit zeer onwaarschijnlijk is en dat de suikers vermoedelijk uit de ruimte komen.

De onderzoekers blijven de meteorieten analyseren om te zien hoeveel suikers er voorkomen en hoe ze leven op Aarde mogelijk hebben beïnvloed.

Dit onderzoek kan worden toegevoegd aan een groeiende lijst van bewijs dat meteorieten hebben geleid tot leven op Aarde. Begin 2019 publiceerden andere onderzoekers dat ze aminozuren, koolwaterstoffen en andere organische componenten in twee meteorieten hadden gevonden.

Eerste publicatie: 25 november 2019