Buitenaards leven - exoplaneten

Super-Aarde gevonden rond nabije rode dwerg Ross 508

Astronomen hebben met behulp van de radiale snelheidsmethode een super-Aarde gevonden in een baan aan de binnenste rand van de bewoonbare zone van de koele rode dwerg Ross 508.

super-Aarde Ross 508b
Artist impressie van de super-Aarde Ross 508b. Credit: Sci-News.com.

Het is bekend dat exoplaneten om verschillende soorten sterren draaien, zoals zonsachtige sterren, M-dwergen met een lage massa (rode dwergsterren, geëvolueerde sterren en stellaire overblijfselen, aldus de Japanse astronoom Hiroki Harakawa en zijn collega’s van de Subaru telescoop.

Onder hen zijn M-type sterren vooral veelbelovende doelen voor het vinden van aardachtige planeten.

De kleine afmetingen van deze sterren maken transities relatief diep en hun lage lichtsterkte maakt de bewoonbare zone dicht bij de ster waar de radiale snelheidsamplitude groter is. Desalniettemin zijn ontdekkingen van exoplaneten rond koele M-dwergen nog steeds beperkt.

De nieuw gevonden exoplaneet draait om Ross 508. Dit is een dwerg van het type M4,5 die ongeveer vijf keer kleiner en minder zwaar is dan de Zon.

De ster is ook bekend als Gliese 585, LTT 14584, LHS 396 en LSPM J1523+1727. Ross 508 is 36.5 lichtjaar van ons verwijderd en bevindt zich in de richting van het sterrenbeeld Slang – Serpens.

De exoplaneet is Ross 508b gedoopt en heeft een massa van ongeveer 4 keer de Aarde. De planeet draait met een periode van 10,77 dagen om zijn ster heen. De gemiddelde afstand tot de ster bedraagt 0,054 Astronomische Eenheden.

Dit geeft een baangemiddelde instraling van 1,4 keer de waarde van de Aarde en daarmee bevindt Ross 508 zich in de buurt van de binnenrand van de bewoonbare zone van zijn ster.

Ross 508 werd gevonden met behulp van nauwkeurige radiale snelheidsgegevens verzameld door het InfraRed Doppler (IRD)-instrument op de Subaru telescoop.

Toekomstige onderzoeken met IRD en andere zeer nauwkeurige spectrografen zullen de ontdekking van planeten rond meer sterren zoals Ross 508 mogelijk maken. Deze nieuwe generatie spectrografen zal ook bijdragen een het vaststellen van de diversiteit van de verschillende planetaire systemen, aldus de auteurs.

Het vinden van exoplaneten zal worden verbeterd door andere radiale snelheidsonderzoeken van rode dwergen die worden gedaan met hoge resolutie spectrografen zoals HPF, CARMENES en SPIROU. Maar ook exoplaneetonderzoek met behulp van de transitiemethode vanuit de ruimte (zoals TESS) en de Aarde (bijvoorbeeld SPECULOOS) blijft belangrijk.

Daarom zullen de bevindingen van verschillende recente waarneemcampagnes van rode dwergen worden gecombineerd om zo belangrijke aanwijzingen te vinden over de ware aard van planetaire systemen ronde koele M-dwergen.

Het artikel van het team zal in de Publications of the Astronomical Society of Japan worden gepubliceerd.

Artikel: Hiroki Harakawa et al. 2022. A Super-Earth Orbiting Near the Inner Edge of the Habitable Zone around the M4.5-dwarf Ross 508. PASJ, in press; arXiv: 2205.11986

Eerste publicatie: 11 juni 2022
Bron: Sci-News