Astronomisch Nieuws

Superzwaar zwart gat in centrum Melkweg is dichterbij dan we dachten

VERA-kaart van ons sterrenstelsel
Positie en snelheidskaart van ons sterrenstelsel. Pijlen tonen de positie en de snelheid van 224 objecten die gebruikt zijn om ons sterrenstelsel te modelleren. De zwarte lijnen tonen de posities van de spiraalarmen; de kleuren geven groepen objecten aan die tot dezelfde spiraalarm behoren. Credit: NAOJ.

De afstand tussen ons zonnestelsel en Sagittarius A* in het centrum van ons sterrenstelsel bedraagt ongeveer 25.800 lichtjaar en dat is ongeveer 1900 lichtjaar dichterbij dan voorheen werd aangenomen. Dit komt uit een nieuwe data-analyse van het Japanse VLBI-project VERA (VLBI Exploration of Radio Astrometry). Sagittarius A* is een zwart gat met een massa van 4 miljoen zonsmassa.

Omdat de Aarde zich in ons sterrenstelsel bevindt kunnen we niet een stap terug doen en zien hoe ons sterrenstelsel er van buitenaf uitziet. Dat zeggen Dr. Tomoya Hirota en zijn collega’s van het VERA samenwerkingsverband.

Astrometrie is het nauwkeurig meten van de positie en bewegingen van objecten en het is een belangrijk middel om de grote structuur van ons sterrenstelsel en onze positie er in, beter te begrijpen.

Het VERA-project werd in de jaren 2000 door het National Astronomical Observatory van Japan opgericht. Het project is ontworpen om met behulp van VLBI-interferometrie de ruimtelijke structuren van ons sterrenstelsel in kaart te brengen.

VLBI staat voor Very Long Baseline Interferometrie. Bij deze techniek worden meerdere radiotelescopen die verspreid staan over een groot gebied aan elkaar gekoppeld om zo één zeer grote radiotelescoop na te bootsen. Bij het VERA-project zijn de vier 20 meter radiotelescopen van Mizusawa, Iriki, Ogasawara en Ishigaki-jima in Japan betrokken.

Gebruikmakende van de eerste astrometrische VERA-catalogus stelden de astronomen een model op van de structuur van ons sterrenstelsel. Ze gebruikten dat model om enkele fundamentele parameters zoals afstand tot het galactische centrum en de snelheid van de Zon omdat centrum te berekenen.

Hun resultaten zeggen dat het centrum van ons sterrenstelsel en het superzware zwarte gat in dat centrum ongeveer 25.800 lichtjaar van de Aarde zijn verwijderd. Dat is dichterbij dan de officiële waarde van 27.700 lichtjaar die in 1985 door de Internationale Astronomische Unie is aanvaard.

De snelheidscomponent van de opgestelde kaart zegt dat de Zon met een snelheid van 227 km.sec-1 om het galactische centrum draait en dat is sneller dan de officiële waarde van 220 km.sec-1.

De VERA-astronomen willen nu meer objecten gaan waarnemen en dan vooral objecten dichter in de buurt van Sagittarius A*. Op die manier hopen ze nog meer de structuur en de beweging van ons sterrenstelsel te kunnen karakteriseren.

Voor die waarnemingen zal VERA deelnemen in het East Asian VLBI Network (EAVN) dat bestaat uit radiotelescopen in Japan, Zuid-Korea en China.

De eerste VERA-catalogus is onlangs gepubliceerd in de Publications of the Astronomical Society of Japan.

Artikel: Tomoya Hirota et al. (VERA Collaboration). 2020. The First VERA Astrometry Catalog. Publications of the Astronomical Society of Japan 72 (4): 50; doi: 10.1093/pasj/psaa018

 

 

Eerste publicatie: 29 november 2020
Bron: Sci-News