Zonnestelsel Nieuws

Tadaaa!! Nieuwe foto’s van de Grote Rode Vlek op Jupiter

Juno bij Jupiter
Artist impression van De Juno-sonde bij Jupiter (credit:NASA/Caltech)

Afgelopen maandag, 10 juli 2017 vestigde de Juno ruimtesonde een nieuwe mijlpaal door rakelings over de Grote Rode Vlek van Jupiter te scheren. Deze gigantische anticycloon woedt al vele eeuwen. Het is voor het eerst dat een ruimtesonde zo rakelings over de grote Rode Vlek dendert. De scheervlucht vond plaats enkele dagen na het eerste jaar dat de Juno zich in een baan om Jupiter bevond.

NASA heeft op 12 juli de eerste foto’s van deze scheervlucht vrijgegeven. De foto’s zijn gemaakt met de JunoCam. De foto’s zijn gemaakt tijdens de 7-de baan van de Juno om Jupiter heen en het zijn de meest gedetailleerde opnames die we ooit van de rode vlek hebben kunnen maken.

NASA biedt o.a. amateurastronomen de gelegenheid om de afbeeldingen zelfs te beweren. Om op deze manier het grote publiek erbij te betrekken is voor de NASA iets nieuws. Voor iedere perijove vraagt de NASA an het publiek welke kenmerken ze graag gefotografeerd willen zien. Deze interessante punten worden dan gefotografeerd met de JunoCam en het publiek krijgt de kans om mee te helpen met de beeldbewerking.

Onderstaande foto’s zijn allemaal door amateurastronomen bewerkt.

De Juno-missie bereikte zijn perijove – het punt in de baan waar bij de verkenner het centrum van Jupiter het dichtste nadert op 10 juli 2017. Op dit moment scheerde de verkenner op een hoogte van ongeveer 3500 kilometer over de wolkentoppen van Jupiter. Elf minuten en 33 minuten later passeerde JUNO op afstand van 9000 kilometer de Grote Rode Vlek. Op dat moment waren alle acht de wetenschappelijke vol aan het werk om maar zoveel mogelijk data te verzamelen.

Naast de prachtige foto’s van de JunoCam hebben ook de andere wetenschappelijke instrumenten een schat aan informatie verzameld. De eerdere wetenschappelijke resultaten toonden al aan dat de atmosfeer van de planeet erg turbulent is en er werden nieuwe dingen geleerd over de complexe opbouw van het binnenste van de planeet. Ook de aurora’s aan de polen, de zwaartekrachtmetingen en het magneetveld hebben al eens chat aan nieuwe informatie opgeleverd.

De Juno bereikte op 5 juli 2016 de planeet Jupiter. Het was daarmee de tweede ruimtesonde die in een baan om de planeet kwam. De missie is gepland door te gaan tot 2018, over eventuele verlengingen is nog niet gesproken, en tegen die tijd hopen de wetenschappers gigantisch veel geleerd te hebben over de structuur van de planeet en het ontstaan van de grootste planeet in ons zonnestelsel.

De Juno verzamelt zoveel gegevens dat wetenschappers ook jaren na het einde van de missie bezig zullen zijn om alle te verwerken.

 

Eerste publicatie: 13 juli 2017
Bron: NASA, UniverseToday