Taurus Poniatovii

Taurus Poniatovii – de Stier van Poniatowski is een sterrenbeeld dat in 1777 door Martin Poczobut werd geïntroduceerd. Hij was directeur van het Koninklijk Observatorium van Vilnius in Litouwen ter ere van koning Stanislav II Poniatovski de koning van Polen. In die tijd maakte Litouwen nog deel uit van Polen. Poczobut publieerde het sterrenbeeld in zijn cahiers des obervations astronomique faites à l’observatoire royal de Vilna en 1773. Deze catalogus verscheen in 1777. Het sterrenbeeld werd in 1778 door de Franse astronoom Jean Fortin overgenomen in zijn Atlas Céleste. Johann Bode gaf het sterrenbeeld een Latijnse naam in zijn Uranographia die in 1801 verscheen.Het sterrenbeeld werd gevormd uit een v-vormige groep sterren die Ptolemeus in zijn Almagest noemde aan de rand van het sterrenbeeld Ophiuchus. Poczobut vond dat deze v-vormige groep sterren de Hyaden voorstelden die de kop van de Stier vormden net zoals in het dierenriem-sterrenbeeld Stier. De sterren maken nu allemaal deel uit van Ophiuchus.

De kaart is afkomstig uit de Uranographia van Johann Bode die in 1801 verscheen.
Taurus Poniatovski – uit Urania’s Mirror (ca. 1825) samen met de sterrenbeelden Ophiuchus (Serpentarius), Scutum en Serpens.

De v-vormige kop van de stier wordt gevormd door drie sterren: 67, 68 en 70 Ophiuchi. De twee sterren van het achterste van de stier zijn γ Ophiuchi en β Ophiuchi (Cebalrai). In het voormalige sterrenbeeld staan enkele open sterrenhopen die voor amateur-astronomen de moeite waard zijn: IC 4665, IC 4756 en NGC 6633. Zie voor beschrijvingen van de open sterrenhopen het sterrenbeeld Ophiuchus.

Verder bevindt de ster van Barnard zich momenteel in dit gebied. Aan de ster van Barnard, de ster met de grootste eigenbeweging die we kennen, is een aparte pagina gewijd.

 

Eerste publicatie: 29 juli 2009
Laatste keer bijgewerkt op: 27 februari 2017