Ruimtevaartnieuws

Terug naar het begin van de reis

Met de conjunctie voorbij en de eerste vlucht op 2700 RPM achter ons is Ingenuity klaar om de reis terug naar het Wright Brothers Field op de landingsplaats van Octavia E. Butler te beginnen.

Onderstaande afbeelding geeft de missie weer die klaarstaat voor Ingenuity, namelijk om met Perseverance mee te gaan op de trektocht naar het noorden langs de oostelijke rand van Seitah, voordat er verder naar het westen wordt gereisd om de oude rivierdelta van Jezero te bereiken.

Vluchtplan en route Ingenuity en Perseverance
Deze geannoteerde afbeelding van de Jezero-krater op Mars toont de route die NASA’s Perseverance-rover aflegt tijdens zijn eerste wetenschappelijke campagne – evenals zijn pad naar de locatie van zijn tweede wetenschappelijke campagne. Ingenuity zal de opdracht krijgen om zich tijdens deze reis bij Perseverance aan te sluiten, met als doel de rivierdelta van Jezero te bereiken. Credits: NASA/JPL-Caltech/Universiteit van Arizona.

Om deze prestatie te bereiken plant het Ingenuity-team een reeks van 4 tot 7 vluchten om terug te keren naar Wright Brothers Field. Ondertussen overweegt het projectteam een upgrade van de vluchtsoftware van de helikopter voor te bereiden die nieuwe navigatiemogelijkheden biedt en Ingenuity beter voorbereidt op de uitdagingen die gaan komen.

Vlucht nr. 15 is het begin van de reis naar Wright Brothers Field. Die vlucht zal niet eerder plaatsvinden dan zaterdag 6 november om 15:22 uur Nederlandse tijd, de 254ste dag van de Perseverance missie. Vlucht nr. 15 zal Ingenuity terugbrengen naar de Raised Ridges-regio, afgebeeld in vlucht nr. 10.

Tijdens deze vlucht zal de helikopter 406 meter afleggen gedurende een vlucht van 130 seconden. De snelheid bedraagt 5 meter per seconde. Er zullen zogenoemde return-to-earth afbeeldingen worden gemaakt. Dit zijn afbeeldingen met een hoge resolutie van 13 MP. Één zal gemaakt worden na het opstijgen richting zuidwesten en negen worden er gemaakt richting noordwesten langs het vluchtpad. De nominale hoogte voor de vlucht zal naar verwachting 12 meter boven de grond zijn.

Dit zal de tweede vlucht van Ingenuity zijn tijdens de lage luchtdichtheid van de zomer op Mars waarbij de rotorbladen worden rondgedraaid met een snelheid van 2700 toeren per minuut. Dit is nodig om te compenseren voor die lagere luchtdichtheid. Het team zal de informatie van deze vlucht gebruiken om de overige vluchten bij lage luchtdichtheid te ontwerpen en aan te passen.

Hieronder staat een tabel met enkele van de belangrijkste cijfers van de Ingenuity-vluchten op Mars tot nu toe. Naast onderstaande cijfers zijn er 83 13 megapixel kleurenafbeeldingen en 1772 zwart-wit navigatiecamera-opnames gemaakt en zijn er onderweg twee upgrades van de vluchtsoftware doorgevoerd.

 Sinds aankomst
(3 april 2021)
Technologie demonstratieOperatie Demonstratie% voorbij technologie demonstratie
Sols20331172554
Vluchten1459180
Afstand (m)28834992384477
Tijd (s)14923961096276
Tabel 1 – Data Ingenuity

Eerste publicatie: 7 november 2021
Bron: NASA