Zonnestelsel Nieuws

Tethys kijkt naar je!

De Saturnusmaan Tethys
Opname van de maan Tethys. De opname is gemaakt op 10 november 2016 door de Cassini ruimtesonde. Credit: NASA/JPL

Tethys, één van de grotere ijsmanen van Saturnus, lijkt met een beetje fantasie op een oogbal die de ruimte in kijkt. Die gelijkenis wordt veroorzaakt door de enorme inslagkrater Odysseus met zijn complex van grote centrale pieken.

Net zoals de andere manen in het zonnestelsel heeft Tethys, de maan heeft een doorsnede van 1062 kilometer, te maken gehad met veel inslagen. Deze inslagen zijn verantwoordelijk voor het tegenwoordige uiterlijk van de maan. Er zijn namelijk geen andere geologische processen actief (geweest). Een hele grote inslag is verantwoordelijk voor de grote krater Odysseus. Ook de bergachtige pieken, die Scheria Montes worden genoemd, in het centrum van de krater zijn het resultaat van die inslag.

Op de foto is het noorden aan de bovenzijde van de foto. De foto is gemaakt in groen licht door de Cassini ruimtesonde op 10 november 2016 en onlangs pas door de NASA vrijgegeven. De opname is gemaakt van een afstand van ongeveer 367.000 kilometer van Tethys. Op de foto komt één pixel overeen met 2 kilometer.

De Cassini-missie is een samenwerkingsverband tussen de NASA, ESA en het Italiaanse ruimtevaartagentschap. De missie wordt uitgevoerd door het Jet Propulsion Laboratory van het California Institute of Technology in Pasadena, USA.

Meer over Tethys op deze pagina.

Eerste publicatie: 24 januari 2017
Bron: NASA