Ruimtevaartnieuws

Tianwen-1 video van de aankomst bij Mars

Tianwen-1 fotografeert Mars op 10 februari 2021
Opname gemaakt door de Tianwen-1 op 10 februari 2021 toen de ruimtesonde in een baan om Mars kwam. Credit: CCTV/CNSA

China heeft een mooie video vrijgegeven van de Tianwen-1 tijdens de nadering tot Mars afgelopen week. De Tianwen-1 arriveerde woensdag 10 februari 2021 bij Mars en vuurde zijn stuwraketten af om in een juiste baan om Mars te komen. Tijdens deze manoeuvres maakte de Tianwen-1 een grote serie opnames die nu door de vluchtleiding in China tot een korte video zijn verwerkt.

Het eerste deel van de video is gemaakt door een groep kleine camera’s die bedoeld zijn om o.a. een zonnepaneel in de gaten te houden. Op de video komt Mars in beeld, zien we enkele grote kraters voorbij schieten en is ook heel duidelijk de dunne atmosfeer van de planeet zichtbaar.

Het tweede deel van de video is gemaakt door een camera die de volgantenne van de Tianwen-1 moet monitoren. In dit deel van de video zijn ook de kraters en de ijle atmosfeer van Mars goed te zien.

De Chinese Tianwen-1 maakte deze video van Mars op 10 februari 2021 toen de sonde in een baan om de rode planeet kwam. Credit: CCTV/CNSA

De groep kleine camera’s aan boord van de Tianwen-1 zijn volgens de China National Space Administration (CNSA) bedoeld om processen zoals het uitvouwen van de zonnepanelen en andere zaken te monitoren. De camera’s maakten iedere drie seconden een opname en dat deden ze ongeveer een half uur lang. De video toont ongeveer 10 afbeeldingen per seconde.

De Chinese Tianwen-1 werd op 23 juli 2020 gelanceerd. Het is China’s eerste onafhankelijke interplanetaire missie. Na een reis van 202 dagen en een afstand van 475 miljoen kilometer arriveerde de ruimtesonde afgelopen woensdag bij de rode planeet. Tijdens die nadering werden foto’s gemaakt.

De ruimtesonde bestaat uit een orbiter en een lander/rover. De landing van de lander/rover wordt niet voor mei of juni verwacht. De orbiter gaat eerst de landingsplaats in Utopia Planitia grondig verkennen.

De door zonne-energie aangedreven rover weegt ongeveer 240 kilogram en is uitgerust met diverse wetenschappelijke instrumenten die gaan zoeken naar waterijs in de ondergrond en de samenstelling van de bodem kunnen bepalen. Ook is er een panoramische camera aan boord die is te vergelijken met de camera van de Yutu 2 die momenteel nog steeds op de verre zijde van de Maan rondrijdt.

De Tianwen-1 orbiter is uitgerust met diverse camera, radar, magnetometer en deeltjesdetectoren.

Eerste publicatie: 13 februari 2021
Bron: space.com, xinhua.net