Het sterrenbeeld Tigris

het sterrenbeeld Tigris
Tigris ontsprong in de buurt van de nek van Pegasus en stroomde naar de schouder van Ophiuchus – Slangendrager zoals te zien is op deze afbeelding uit 1665 van de  “Planiglobium coeleste et terreste” van Isaac Habrecht. Credit: ECHO, Berlijn.

Het sterrenbeeld Tigris werd in 1612 door de Nederlandse (Vlaamse) cartograaf Petrus Plancius op dezelfde globe geïntroduceerd als waarop ook het sterrenbeeld Jordanus voor het eerst verscheen. Het stelt de rivier de Tigris voor die in Mesopotamië samengaat met de rivier de Eufraat. Dit is in het huidige Irak.

De hemelse Tigris had zijn bron in de buurt van de nek van Pegasus en stroomde tussen Cygnus – Zwaan en Aquila – Arend door. Dit gebied wordt nu bezet door het sterrenbeeld Vulpecula – Vosje dat hier later door Hevelius werd geplaatst. De rivier eindigde bij de rechterschouder van Ophiuchus – Slangendrager in een V-vormige groep sterren die door Ptolemeus net buiten Ophiuchus waren geplaatst en die later het ook niet meer bestaande sterrenbeeldje Taurus Poniatovii zouden vormen.

Net zoals Jordanus verscheen Tigris in 1624 voor het eerst op een sterrenkaart die door Jacob Bartsch was gemaakt en net zoals Jordanus nam Hevelius het in 1687 niet op in zijn vloedrijke steratlas. In de 18de eeuw zakten de beide rivieren weg in de vergetelheid en ze stonden in 1801 ook niet in de Uranographia van Johann Bode.

 

Eerste publicatie: 29 juli 2009
Volledige revisie: 12 maart 2019

We doen ons best om alle artikelen zonder taal-, tik- en inhoudelijke fouten te plaatsen maar ondanks alle controle zie je zelf vaak je eigen fouten niet meer. Daarom stellen we het uitermate op prijs als je een fout komt melden!
Als je een spelfout hebt gevonden selecteer dan a.u.b. de tekst en druk Ctrl+Enter. Heb je een inhoudelijke fout gevonden, schrijf dan in het commentaarveld wat er volgens jou niet correct is.
We proberen alle gemelde fouten zo snel als mogelijk te verbeteren. Omdat de meldingen anoniem zijn vindt er geen communicatie plaats met de indiener. We houden ons het recht voorbehouden om meldingen niet te verwerken.

%d bloggers liken dit:

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: