Zonnestelsel Nieuws

Time-lapse toont 10 jaar uit het leven van de Zon in 60 minuten

De Zon gefotografeerd door het Solar Dynamics Observatory
Opname van de Zon, gemaakt door het Solar Dynamics Observatory van de NASA. Credit: NASA

Wat betekenen 10 jaar voor onze 4,6 miljard jaar oude Zon? Vermoedelijk net zoveel als de laatste miljoenste seconde voor jou betekende. Maar dan nog, iedere tien jaar dat onze oude Zon brandt zijn 10 jaar van turbulente en soms gewelddadige veranderingen. Dit wordt zichtbaar in een nieuwe time-lapse video die is gemaakt aan de hand van beelden van het Solar Dynamics Observatory (SDO) van de NASA.

De video heeft als titel “A Decade of Sun”. Astronomen compileerden 425 miljoen hoge resolutie afbeeldingen van de Zon, die iedere 0,75 seconden waren genomen, tussen 2 juni 2010 en 1 juni 2020. Iedere seconde is 1 dag uit het leven van de Zon en de gehele 10 jaar komen voorbij in ongeveer 60 minuten.

Tijdens die 20 jaar ondergaat de Zon veel veranderingen. Van langzaam bubbelend met enorme magnetische verstoringen die we zonnevlekken noemen die in 2014 een piek beleefden en daarna weer langzaam afzwakten. De rust van de Zon is geen verrassing; iedere 11 jaar verwisselen de magnetische polen van de Zon heel snel van positie: Noord wordt zuid, de magnetische activiteit van de Zon neemt af en het oppervlak van de Zon lijkt op een rustige zee van geel vuur. Deze periode van relatieve kalmte wordt een zonneminimum genoemd. Momenteel bevinden we ons nog steeds in dat minimum.

Halverwege de verandering tussen de ene decade en de andere vindt er een gewelddadige verandering plaats. De magnetische activiteit neemt tot grote hoogte toe. Dit is bekend als een zonnemaximum. Het oppervlak van de Zon is bezaaid met gigantische zonnevlekken, er vinden enorme plasma explosies plaats die we zonnevlammen noemen. Ieder maximum piekt met het veranderen van de polen en dat luidt dan meteen een nieuwe cyclus van de Zon in.

Deze veranderingen zijn met het blote oog vanaf de Aarde nauwelijks te volgen. (Tijdens een maximum van de Zon is er op lagere breedtegraden wel meer poollicht zichtbaar) maar de SDO-satelliet van de NASA kan het allemaal perfect volgen vanuit de ruimte. SDO kan de Zon waarnemen in extreem ultraviolet licht waardoor alle veranderingen die de Zon ondergaat goed zichtbaar zijn.

 

Eerste publicatie: 28 juni 2020
Bron: NASA