Ruimtevaartnieuws

Tropische storm Ian zit lancering Artemis 1 dwars

NASA rijdt, wegens een zich ontwikkelende orkaan, mogelijk zijn 32 verdiepingen hoge raket terug naar de garage.

Tropiche storm Ian boven de Cariben
Satelliet foto van de tropische storm Ian gemaakt op 24 september 2022. De satelliet foto toont de tropische storm Ian boven het Caribische gebied op 24 september 2022. De voorspelling is dat de storm de volgende week uitgroeit tot een stevige orkaan. Credit: NOAA.

De ruimtevaartorganisatie wilde aanstaande dinsdag 27 september Artemis 1 lanceren vanaf het Kennedy Space Center in Florida. Dat plan stond nog op vrijdag 23 september maar officials benadrukten wel dat ze een opkomende storm in het Caribische gebied, Tropische Depressie 9 genoemd, nauwlettend in de gaten hielden.

In de loop van vrijdag verhevigde Tropische Depressie 9 zich tot tropische storm Ian en die zal naar verwachting nog verder in kracht toenemen. De storm beweegt naar het noorden en de meeste modellen voorspellen dat de storm midden volgende week Florida zal treffen als een heuse orkaan.

NASA wil zeker niet dat de meerdere miljarden kostende Artemis 1 – de enorme Space Launch System-raket met de Orion capsule – in de baan komt van de orkaan dus men wil de configuratie terugrijden naar het Vehicle Assembly Building. De voorbereidingen hiervoor maken een lancering op 27 september 2022 onmogelijk.

Tijdens een meeting op zaterdag hebben de teams besloten om af te zien van de voorbereiding op de lanceerdatum van dinsdag zodat ze de systemen kunnen configureren om de Space Launch System-raket en de Orion-capsule terug te rijden naar het VAB. De definitieve beslissing om terug te rijden is uitgesteld tot zondag 25 september om aanvullende gegevensverzameling en analyse mogelijk te maken.

Als wordt besloten om Artemis 1 op zijn lanceerplatform te houden dan zou de back-up lanceerdatum van 2 oktober haalbaar zijn. Terugrijden naar het enorme VAB zou die dag echter zeker ook onmogelijk maken.

Artemis 1 is de eerste missie van het Artemis-programma van de NASA. Doel van het programma is een het vestigen van een permanente menselijke aanwezigheid op de maand tegen het einde van de jaren ’20. Artemis 1 zal de Orion op een onbemande vlucht naar de Maan en terug sturen. Als dit allemaal volgens plan verloopt zal Artemis 2 in 2024 astronauten om de Maan sturen en in 2025 of 2026 zullen astronauten landen in de buurt van de zuidpool van de Maan.

Artemis 1 staat sinds midden augustus op lanceerplatform 39B van het Kennedy Space Center. De eerste lancering zou op 29 augustus plaatsvinden maar dat werd uitgesteld tot 3 september en ook die werd weer afgelast wegens technische problemen.

Op 3 september trad er een lek op tijdens het tanken van de vloeibare waterstof in een verbinding tussen de kerntrap van de SLS en de lanceertoren. Dat probleem werd opgelost door twee afdichtingen te vervangen. Tijdens een test tankbeurt op 21 september werd aangetoond dat de reparatie gelukt was.

Eerste publicatie: 25 september 2022
Bron: NASA