Categories: Waarnemen

Twee heldere sterren helpen je Hercules te vinden

Trek een denkbeeldige lijn van de heldere oranjerode ster Arcturus naar de heldere ster Wega. Deze lijn loopt door een vierhoek. Dit asterisme noemen we de Sluitsteen. Van daaruit is de rest van het sterrenbeeld Hercules te vinden. De kaart is gemaakt voor 15 mei ± 23 uur. Hercules staat dan pal in het oosten.

Vanavond, gaan we eens op zoek naar een groot maar eigenlijk heel onopvallend sterrenbeeld. Het sterrenbeeld Hercules kan in de lentemaanden in het oosten gevonden worden. Het is een groot sterrenbeeld bestaande uit niet heel erg heldere sterren en het heeft op het eerste oog geen opvallende vorm. Maar met hulp van de twee heldere sterren Wega en Arcturus moet het wel lukken. Bovenstaande sterrenkaart is gemaakt voor 15 mei ± 23 uur. De beide heldere sterren Wega en Arcturus staan dan ver genoeg boven de horizon om Hercules te kunnen vinden.

Arcturus bevindt zich in het sterrenbeeld Ossenhoeder – Boötes en Wega is de helderste ster van het sterrenbeeld Lyra – Lier. Als je een lijn trekt van Arcturus naar Wega dan gaat die door een asterisme dat bekend is als de Sluitsteen. De Sluitsteen is een vierhoek in het centrum van het sterrenbeeld en het is op de sterrenkaart goed herkenbaar. Een sluitsteen is de middelste steen in een boog. Deze steen is in een speciale vorm gemaakt en vangt de krachten van weerszijden op en zorgt ervoor dat de boog niet kan instorten.

Als je deze sluitsteen weet te vinden dan kan je van daaruit de rest van het sterrenbeeld ontdekken. Daarnaast helpt dit asterisme je om de bolhoop Messier 13 te kunnen vinden. Dit object is alleen vanuit een heel donkere omgeving met het blote oog te zien maar als je een verrekijker of een kleine telescoop hebt dan kan je de bolhoop als een wazig wit vlekje aan de sterrenhemel zien. De bolhoop bevat ongeveer een miljoen sterren. Bolhopen behoren tot de oudste bewoners van ons sterrenstelsel.

Eerste publicatie: 2 mei 2018
Revisie: 2 mei 2020
kuuke

Share
Published by
kuuke

Recent Posts

Het sterrenbeeld Ophiuchus – Slangendrager

Het sterrenbeeld Ophiuchus bevindt in de buurt van de hemelequator aan de noordelijke sterrenhemel. Ophiuchus…

5 uur ago

Chinese marsrover Zhurong landt op Mars

De Tianwen-1 missie, de eerste Chinese interplanetaire expeditie, heeft op zaterdag 15 mei 2021 om…

1 dag ago

Mogelijk nog steeds actief vulkanisme op Mars

De vulkanische activiteit op Mars bereikte zijn hoogtepunt tijdens de Noachiaanse en Hesperiaanse periodes, dat…

2 dagen ago

United Launch Alliance

United Launch Alliance (ULA) is een samenwerkingsverband tussen Lockheed Martin en Boeing en levert lanceerraketten…

2 dagen ago

Jupiter op drie verschillende golflengtes

Drie afbeeldingen die zijn gemaakt met de 8 meter Frederick C. Gillet Gemini North telescoop…

3 dagen ago

Voyager 1 hoort het brommen van plasma in de ruimte

Voyager 1, een van de twee Voyagers die NASA 44 jaar geleden lanceerde en nu…

3 dagen ago