Zonnestelsel Nieuws

Twee rode objecten gevonden in de asteroïdengordel

Artist impressie van een asteroïdengordel.
Artist impressie van een asteroïdengordel. Credit: NASA

Het paar, 203 Pompeja en 269 Justitia genoemd, vertoont opmerkelijke overeenkomsten met objecten aan de rand van ons zonnestelsel.

Ze zijn rood, ze zijn redelijk groot en ze hebben eigenlijk helemaal niks te zoeken in de asteroïdengordel maar hun ontdekking bevestigd de complexe omstandigheden tijdens het ontstaan van het zonnestelsel.

Nieuw onderzoek dat onlangs in de Astrophysical Journal Letters is gepubliceerd beschrijft de ontdekking van twee extreem rode hoofdgordelasteroïden. Het zijn 203 Pompeja en 203 Justitia. Deze asteroïden hebben een rodere spectrale handtekening dan de andere asteroïden in de hoofdgordel. Deze hoofdgordel van asteroïden bevindt zich tussen Jupiter en Mars in. Het onderzoek werd geleid door de astronoom Sunao Hasegawa van het Japanse ruimtevaartagentschap JAXA.

Deze rode asteroïden lijken veel op trans-Neptuniaanse objecten (TNO’s). Dit zijn objecten voorbij de baan van Neptunus, de verste planeet van ons zonnestelsel. Dit zou kunnen betekenen dat 203 Pompeja en 269 Justitia ver weg in de Kuipergordel zijn ontstaan en daarna naar de binnenste delen van het zonnestelsel zijn verhuisd. Dit moet zijn gebeurd toen het zonnestelsel nog jong was. Als dit wordt bevestigd dat tonen de nieuwe bevindingen aan hoe chaotisch de omstandigheden in het jonge zonnestelsel waren en dat materiaal van verschillende delen van het zonnestelsel soms werden gemengd.

Het doel van het onderzoek was om de verdeling en samenstelling van de grotere asteroïden in de hoofdgordel te documenteren. Grote asteroïden, en dan die in het bijzonder met een doorsnede van 100 kilometer of meer, zijn vermoedelijk overlevenden uit de jonge jaren van het zonnestelsel. Door deze objecten te bestuderen hopen astronomen een idee te krijgen van de omstandigheden zo’n 4,5 miljard jaar geleden.

De astronomen maakten daarvoor gebruik van spectroscopische waarnemingen in zichtbaar licht en het nabije infrarood. Ze deden dat met de Infra Red Telescope Facility (IRTF) en het Seoul National University Astronomical Observatory. Bij dit internationale samenwerkingsverband waren astronomen van MIT, de universiteit van Hawaï, de Nationale Universiteit van Seoul, de universiteit van Kyoto en verschillende andere instituten betrokken.

Asteroïde 203 Pompeja heeft een doorsnede van 110 kilometer en 269 Justitia is ongeveer de helft. Beide objecten vertonen een ongebruikelijk rood spectrum en dat betekent dat ze veel rood licht reflecteren. Ze zijn zelfs roder dan de D-type asteroïden waarvan men tot nu toe aannam dat het de roodste objecten zijn in de asteroïdengordel.

De buitenste delen van het zonnestelsel bevatten veel materiaal dat is overgebleven na het ontstaan van het zonnestelsel. Er zijn o.a. planetesimalen (asteroïden), centauren (ijsachtige planetesimalen tussen Jupiter en Neptunus) te vinden. Deze verre objecten zijn erg rood en ze bevatten complexe organische verbindingen zoals methaan en methanolijs. Door een spectrograaf gezien geven deze componenten een asteroïde een rode kleur. Objecten in de binnenste delen van het zonnestelsel hebben weinig organisch materiaal dus die reflecteren voornamelijk blauw licht.

Volgens het persbericht van JAXA zijn asteroïde 203 Pompeja en 269 Justitia vermoedelijk ontstaan aan de rand van het zonnestelsel, voorbij de organische sneeuwlijn, en tijdens het ontstaan van het zonnestelsel naar binnen gemigreerd. De organische sneeuwlijn is de zone in ons zonnestelsel waar methanol en methaan in ijs veranderen.

Deze bevindingen suggereren dat sommige asteroïden van de hoofdgordel zijn ontstaan in de buitenste delen van het zonnestelsel en dat een populatie van deze objecten nu waarschijnlijk in de hoofdgordel tussen Mars en Jupiter woont. Het nieuwe onderzoek toont ook aan dat de hoofdgordel een goede bestemming voor een toekomstige missie is. In plaats van naar de rand van het zonnestelsel te reizen om Kuipergordelobjecten te onderzoeken kunnen we dat ook doen door een ruimtesonde naar de asteroïdengordel te sturen. Daar kunnen zowel objecten die daar zijn ontstaan als die veel verder weg zijn gemaakt, worden bestudeerd.

Artikel: Discovery of Two TNO-like Bodies in the Asteroid Belt, Sunao Hasegawa, Michaël Marsset, Francesca E. DeMeo, Schelte J. Bus, Jooyeon Geem, Masateru Ishiguro, Myungshin Im, Daisuke Kuroda and Pierre Vernazza

 

Eerste publicatie: 31 juli 2021
Bron: Gizmodo & anderen