Ruimtevaartnieuws

Ultima Thule – de eerste resultaten

Nieuwe gegevens over Ultima Thule
In deze animated GIF van het Kuipergordelobject Ultima Thule, die is gemaakt uit twee opnames die 38 minuten na elkaar zijn gemaakt, is Thule de lob die naar de New Horizons is gericht. Bij het draaien van het object zijn de eerste tekenen van de topografie zichtbaar. De opnames zijn gemaakt door de Long-Range Reconnaissance Imager (LORRI) op 1 januari 2019 vanaf een afstand van 61.000 kilometer respectievelijk 28.000 kilometer. De resolutie bedraagt 310 meter per pixel respectievelijk 140 meter per pixel. Credit: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute

 

Er stromen steeds meer gegevens binnen van de New Horizons die op 1 januari 2019 een scheervlucht maakte langs het Kuipergordel object Ultima Thule. Wetenschappers hebben daar alvast de volgende bevindingen uit getrokken:

  • In de eerste gegevens is geen bewijs gevonden door de aanwezigheid van ringen of manen groter van 1,5 kilometer in doorsnede in een baan om Ultima Thule.
  • Uit de gegevens blijkt dat er ook geen sprake is van een atmosfeer om het object.
  • De kleur van Ultima Thule komt overeen met de kleur van vergelijkbare objecten in de Kuipergordel zoals die met behulp van telescopische waarnemingen vanaf de Aarde is bepaald.
  • De twee lobben van Ultima Thule, de eerste contact dubbele die is bezocht door een ruimtesonde, hebben nagenoeg dezelfde kleur. Dit komt overeen met wat we weten over dubbele systemen die niet met elkaar in contact zijn geweest maar rond een gezamenlijk zwaartepunt draaien.

Volgens Alan Stern, hoofd van de New Horizonsmissie is de eerste ontmoeting met een klein object uit de Kuipergordel nu verleden tijd en ligt de analyse van alle gegevens in de toekomst.

stereo opname van Ultima Thule
Het wetenschapsteam van de New Horizons maakte de eerste stereo foto van Ultima Thule. Om de driedimensionale structuur van Ultima Thule te zien moet de afbeelding met een stereobrilletje worden bekeken. De afbeeldingen waaruit de stereofoto is samengesteld zijn gemaakt met de Long-Reconnaissance Imager (LORRI) van de New Horizons. De opnames dateren van 1 januari 2019 en zijn gemaakt vanaf een afstand van 61.000 kilometer respectievelijk 28.000 kilometer. De schaal van de opnames is 310 meter per pixel en 140 meter per pixel. Credit: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute

Het overzetten van gegevens naar de Aarde ligt tot 10 januari 2019 stil en dat komt omdat de ruimtesonde zich tussen de Zon en de Aarde in bevindt. Op 10 januari wordt het overzetten van data hervat. Door de grote afstand van de ruimtesonde tot de Aarde en het geringe zendvermogen zal dit ongeveer 20 maanden in beslag gaan nemen.

De New Horizons naderde Ultima Thule tot op 3500 kilometer. Tijdens die scheervlucht bedroeg de snelheid meer dan 51.000 kilometer per uur.

 

Eerste publicatie: 5 januari 2019
Bron: SciTechDaily