Ruimtevaartnieuws

Undying Lands – de laatste rustplaats van Ingenuity op Mars

Net als sommige Hobbits ontving een kleine helikopter op Mars een speciale eer. De laatste rustplaats van Ingenuity, die aan de grond werd gehouden na de laatste vlucht op 18 januari 2023, heeft nu een nieuwe naam gekregen van liefhebbers van fantasy.

een kleine helikopterdrone is ver in de verte te zien op een bruinrode heuvel bedekt met door de wind geteisterde duinen
NASA’s Perseverance Mars-rover heeft dit mozaïek vastgelegd waarop de Ingenuity Mars-helikopter op zijn laatste vliegveld op 4 februari 2024 te zien is. Het Ingenuity-team heeft de plek waar de helikopter zijn laatste vlucht voltooide de bijnaam ‘Valinor Hills’ gegeven, naar de fictieve locatie in J.R.R. Tolkiens fantasyromans, waaronder de trilogie ‘The Lord of the Rings’. Credit: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS

Het Ingenuity-team heeft de plek waar de helikopter zijn laatste vlucht voltooide de bijnaam “Valinor Hills” gegeven, naar de fictieve locatie in de fantasyromans van J.R.R. Tolkien, waaronder de trilogie “The Lord of the Rings”.

Tolkien (1892 – 1973), een Angelsaksische geleerde aan de universiteit van Oxford, is vooral bekend om zijn fantasy-werken waaronder “Lord of the Rings”, “The Hobbit” en “The Silmarillion”.

Verschillende verhalen van Tolkien zijn omgezet voor radio, televisie en film, zoals de filmserie Lord of the Rings en The Hobbit.

Valinor maakte deel uit van de Undying Lands, een locatie die vaak wordt genoemd in de verhalen van Tolkien. De meest geciteerde verwijzing naar die eilanden staat aan het einde van Lord of the Rings. De elfen boden een aantal van de hoofdpersonen daar onderdak aan, nadat de genodigden een sleutelrol hadden gespeeld in een zoektocht om een krachtige vingerring te vernietigen die het heelal bedreigt.

De eilanden van de Undying Lands waren de thuisbasis van de elfen en ook van de Valar, waarbij de laatste verwijst naar wezens die een rol speelden bij het creëren van de wereld. Hoewel ze niet allemaal gelijkwaardig zijn aan de joods-christelijke concepten van de hemel zijn de Undying Lands volgens brieven van Tolkien een punt van eeuwige toevlucht en rust.

De informele naam voor de locatie (gebruikt door NASA-ingenieurs voor navigatie- en eervolle doeleinden) is toepasselijk voor Ingenuity, die sinds zijn aankomst op mars op 18 februari 2021 72 vluchten maakte op de rode planeet.

Na de eerste vlucht van een gemotoriseerd vliegtuig op een andere planeet dan de Aarde te hebben gemaakt breidden de avonturen van Ingenuity zich snel uit van het bereik van vijf vluchten naar het optreden als verkenner voor toekomstige Perseverance-bemonsteringslocaties om de voortdurende zoektocht van de missie naar het leven op de oude rode planeet te verbeteren.

De laatste vlucht werd op 18 januari afgebroken vanwege een moeilijk stuk Marszand dat als “saai” wordt beschreven, zo erg zelfs dat het voor de helikopter moeilijk was om landschapskenmerken zoals rotsen te beoordelen voor navigatie.

een kleine helikopter is roerloos te zien op een zandduin in de verte terwijl rode aarde en rotsen het tafereel vullen.
De Ingenuity-helikopter van NASA en JPL op het oppervlak van Mars, gezien door de Mastcam-Z-camera van de Perseverance Rover op 4 februari 2024. Crediet: NASA/JPL-Caltech

De vliegdagen van Ingenuity zijn voorbij nadat ingenieurs schade aan de rotorbladen hebben opgemerkt, waardoor deze niet meer kan vliegen. Omdat Ingenuity verder in goede gezondheid verkeert kan de drone nog steeds technische gegevens naar Perseverance versturen zolang die tenminste nog binnen bereik blijft.

Perseverance zal echter prioriteit blijven geven aan zijn missie om monsters te verzamelen voor een mogelijke Mars Sample Return Mission (MSR) in de jaren 2030. Dat betekent dat de rover vroeg of laat weg zal gaan van Ingenuity en de vliegende schildwacht alleen zal laten, wat het einde van de missie van de drone markeert.

Een schaduw van een kapotte helikopterrotor op Mars.
Een foto van de schaduw van Ingenuity, gemaakt door de drone, waarop de schade aan de rotorbladen te zien is. Credit: NASA/JPL-Caltech

NASA is van plan om drones te blijven inzetten bij toekomstige missies, waaronder twee helikopters in het MSR-missieplan. Maar dat veronderstelt dat de aanhoudende begrotingsproblemen voor het programma snel kunnen worden overwonnen. Het Jet Propulsion Laboratory van de NASA, dat Ingenuity en MSR beheert, heeft deze week 8% van zijn personeelsbestand ingekrompen vanwege onzekerheid in het Congres over het budget en de MSR van NASA.

NASA opereert onder een voortdurende resolutie die de uitgaven bevriest op de budgetlimieten van 2023 totdat over de uitgaven voor het nieuw fiscale jaar kan worden onderhandeld. “De gevolgen zullen zich voordoen op zowel de technische als de ondersteunende gebieden van het JPL”, zeiden JL-functionarissen in een recente verklaring. “Dit zijn pijnlijke maar noodzakelijke aanpassingen die ons in staat zullen stellen ons aan onze begrotingstoewijzing te houden en tegelijkertijd ons belangrijke werk voor NASA en ons land voort te zetten.”

Eerste publicatie: 11 januari 2023
Bron: space.com