Ruimtevaart

Vandaag 60 jaar geleden – lancering van de Spoetnik 1

Spoetnik 1
Model van de allereerste kunstmaan Spoetnik 1 (credit: NASA)

Op 4 oktober 1957, 60 jaar geleden, lanceerde de Sovjet Unie de Spoetnik 1, de eerste kunstmaan, in een baan om de Aarde. Veel ruimtevaartdeskundigen noemen deze datum het begin van de “Space Age”.

Spoetnik 1 was een gepolijste metalen bal, gemaakt van een aluminium legering. De kunstmaan had een doorsnede van 58 centimeter en woog iets meer dan 80 kilogram. De kunstmaan was voorzien van vier externe radio antennes die radiopulsen moesten uitzenden. In 1957 zond Spoetnik 1 gedurende 21 dagen zijn radiopulsen uit die over de hele wereld waren te horen.

Luister naar de legendarische bliepjes van de eerste kunstmaan Spoetnik 1

De kunstmaan had vijf wetenschappelijke doelen: het testen van een kunstmaan in een baan om de Aarde. Metingen doen aan de dichtheid van de atmosfeer van de Aarde. Het berekenen van de levensduur van de kunstmaan in een baan om de Aarde. Het testen van visuele en radio methodes om de baan te volgen van de kunstmaan. Het meten van het effect van het voortplanten van radiogolven door de atmosfeer van de Aarde en het controleren van de principes van druk die gebruikt konden gaan worden bij satellieten in een baan om de Aarde. De volgende stap was uiteraard om levende dingen naar de ruimte te brengen.

De bliepjes van de Spoetnik waren niet alleen een symbool voor de opmerkelijke prestatie van de Sovjet-Unie in de ruimte maar ze werden ook als symbool gezien voor de hun superioriteit in de ruimte. Het Amerikaanse publiek was bang dat de prestaties in de ruimte vertaald konden worden naar de mogelijkheid van het lanceren van ballistisch raketten geladen met kernkoppen vanuit Europa naar de Verenigde Staten.

Op 3 november 1957 sloegen de Sovjets met de lancering van de Spoetnik II opnieuw toe. Spoetnik II was véél zwaarder en had bovendien de hond Laika aan boord.

Deze twee lanceringen zo kort na elkaar zorgden voor een schokgolf over de wereld. Deze lanceringen zorgden voor extra druk op het Amerikaanse ruimtevaartprogramma die uitmondde in de eerst mensen op de Maan op 20 juli 1969.

Eerste publicatie: 4 oktober 2017