Maan

Vandaag doet de Maan iets wat ze al 150 jaar niet meer heeft gedaan

De grootte van de Maan in het perigeum en het apogeum
De grootte van de Volle Maan in het perigeum en het apogeum (credit: Wikimedia Commons)

 

Op 31 januari 2018 vinden er gelijktijdig drie verschillende gebeurtenissen aan de hemel plaats die we zouden kunnen samenvatten als een super blauwe maansverduistering. Het is meer dan 150 jaar geleden dat zich een dergelijk iets heeft afgespeeld aan de sterrenhemel.

Een supermaan, net zoals die begin van de maand zichtbaar was, is de term voor als een Volle Maan op zijn dichtste punt in zijn baan om de Aarde is. De Volle maan lijkt dan groter en helderder dan normaal. Op 31 januari is er voor de tweede keer in een maand een Volle Maan te zien, dit is een redelijk zeldzame gebeurtenis die eens in de 2,5 jaar plaats vindt. We noemen deze tweede Volle Maan ook wel een Blauwe Maan.

Daar komt nog eens bij dat er dan ook een maansverduistering optreedt alhoewel die vanuit onze contreien helaas niet zichtbaar zal zijn. Beste kansen om deze maansverduistering te zien zijn voor bewoners van centraal en oost-Azië, Nieuw-Zeeland en Australië.

Door de manier waarop tijdens een maansverduistering het licht door de atmosfeer van de Aarde wordt gefilterd wordt blauw licht teruggekaatst en wordt rood licht gereflecteerd. Door de roodachtige kleur van de verduisterde maan wordt deze maan ook wel de Bloed Maan genoemd.

Wetenschappelijk heeft dit drievoudige fenomeen geen enkele waarde. De baan van de Maan is goed bekend en begrepen. Het echte nut is dat dergelijke gebeurtenissen gebruikt kunnen worden om mensen in astronomie te interesseren.

De totale maansverduistering vindt in Nederland plaats om 14:30 uur als de Maan nog ver onder de horizon staat en het nog dag is. We zullen dus helaas helemaal niks kunnen zien van deze super blauwe bloedmaansverduistering.

Eerste publicatie: 30 januari 2018

Meer over de Maan