Zonnestelsel Nieuws

Venus heeft minstens 85.000 vulkanen

Er zijn vele duizenden vulkanen op het oppervlak van Venus. Deze vulkanen geven aanwijzingen over de inwendige eigenschappen van de planeet, eigenschappen die anders momenteel grotendeels ontoegankelijk zijn voor wetenschappers. In en nieuw onderzoek gebruikten planeetonderzoekers de beelden van de Synthetic Aperture Radar (SAR) van de Magellan-missie van de NASA om vulkanen op Venus op wereldschaal te catalogiseren. De resulterende database bevat ongeveer 85.000 vulkanen waarvan 99% een diameter heeft van minder dan 5 kilometer.

Kaart met vulkanen op Venus
Deze kaart toont schildvulkanen op venus. Credit: Rebecca Hahn, Washington University in St. Louis.

Volgens planeetwetenschapper Dr. Paul Byrne van de Washington University in St. Louis biedt hun artikel de meest uitgebreide kaart van alle vulkanische bouwwerken op Venus.

Het biedt onderzoekers een enorm waardevolle database voor het begrijpen van vulkanisme op de planeet – een belangrijk planetair proces, maar voor Venus iets waar astronomen weinig over weten, ook al is de planeet ongeveer even groot als de onze.

Dr. Byrne en zijn collega, Rebecca Hahn, promovenda aan de Washington University in S. Louis, gebruikten in hun onderzoek radarbeelden van de Magellan-missie van de NASA om vulkanen op wereldwijde schaal te catalogiseren.

Hun database bevat 85.000 vulkanen waarvan ongeveer 99% een diameter heeft van minder dan 5 kilometer.

Sinds de Magellan-missie in de jaren ’90 hadden planeetwetenschappers veel vragen over de geologie van Venus, inclusief de vulkanische kenmerken. Maar met de recente ontdekking van actief vulkanisme op Venus wordt het des te belangrijker om te begrijpen waar vulkanen op de planeet geconcentreerd zijn, hoeveel het er zijn, hoe groot ze zijn, enz.

Het onderzoek van het team omvat gedetailleerde analyses van waar vulkanen voorkomen, waar en hoe ze geclusterd zijn, en hoe hun ruimtelijke verdeling zich verhoudt tot geofysische eigenschappen van de planeet, zoals de dikte van de korst.

Alles bij elkaar biedt het werk het meest uitgebreide inzicht in de vulkanische eigenschappen van Venus – en misschien wel van alle planeten tot nu toe. Want hoewel we veel weten over de vulkanen op Aarde die zich op het land bevinden zijn er waarschijnlijk nog heel wat te ontdekken onder de oceanen.

Omdat Venus zelf geen oceanen heeft kan het hele oppervlak worden bekeken met de Magellan-radarbeelden.

Hoewel er over bijna het hele oppervlak van Venus vulkanen te vinden zijn, vonden de wetenschappers relatief minder vulkanen met een diameter van 20 – 100 kilometer, wat te maken kan hebben met de beschikbaarheid van magma en de snelheid van uitbarstingen.

Ze wilden ook kleinere vulkanen op Venus, met een diameter van minder dan 5 kilometer, die door eerdere onderzoekers over het hoofd werden gezien, beter bekijken. Ze zijn het meest voorkomende vulkanische kenmerk op de planeet en ze vertegenwoordigen ongeveer 95% van de dataset.

De onderzoekers hebben met behulp van verschillende ruimtelijke statistieken naar hun verdeling gekeken om uit te zoeken of de vulkanen geclusterd zijn rond andere structuren op venus of dat ze gegroepeerd zijn in bepaalde gebieden.

Het artikel van het team is in de Journal of Geophysical Research: Planets gepubliceerd.

Artikel: Rebecca M. Hahn & Paul K. Byrne. A Morphological and Spatial Analysis of Volcanoes on Venus. Journal of Geophysical Research: Planets, published online March 24, 2023; doi: 10.1029/2023JE007753

Eerste publicatie: 1 april 2023
Bron: sci-news