Zonnestelsel Nieuws

Venus is misschien nooit een warme, natte planeet geweest

Venus in ware kleuren
Venus in ware kleuren, samengesteld uit opnames van de Mariner 10. Credit: Mattias Malmer / NASA.

Een team onderzoekers van het Lunar and Planetary (Institute (LPI) heeft ontdekt dat de vulkanische laag op het hooglandplateau van Ovda Regio op Venus uit basalt bestaat en niet uit silicaathoudende lava. Deze ontdekking zwakt het idee af dat Venus wellicht net als de Aarde ook oceanen gevuld met water heeft gehad.

Venus is een van de meest vijandige plekken in ons zonnestelsel. De atmosfeer bestaat nagenoeg volledig uit koolstofdioxide (96,5%), met een heel klein beetje waterdamp. Ook komen er behoorlijke hoeveelheden zwavelhoudende gassen en snel bewegende wolken die zwavelzuurdruppels bevatten, in voor.

Ondanks dat maar 10% van de zonne-energie het oppervlak van de planeet bereikt hebben gassen en deeltjes in de onderste delen van de atmosfeer zoveel energie opgevangen dat de temperatuur aan het oppervlak enorm hoog is. Dit extreme broeikaseffect verwarmt het oppervlak tot wel 460 °C.

Lopen op Venus is nagenoeg onmogelijk want de druk aan het oppervlak is gelijk aan de druk op 900 meter diepte in de oceaan. Die druk bedraagt maar liefst 90 atmosfeer en dat is dus 90 * zo groot als de atmosfeer op Aarde op zeeniveau.

Eerdere onderzoeken gaven aan dat Venus in het verleden warm en vochtig moet zijn geweest. Deze beweringen waren gebaseerd op de chemische samenstelling van de atmosfeer en de aanwezigheid van hoogvlaktes aan het oppervlak. Men nam aan dat deze hoogvlaktes uit granietachtig gesteente waren opgebouwd. Dit zou dan vergelijkbaar zijn met de Aardse continenten. Om dergelijke granietachtige structuren te krijgen zijn oceanen noodzakelijk.

In het onlangs verschenen onderzoek ontdekten de onderzoekers dat Ovda Fluctus, een complex van lavastromingen op de hoogvlakte van Ovda Regio aan de evenaar van Venus bestaat op basaltachtige lava. En dat roept vragen op of er wel ooit een warme, vochtige Venus met oceanen als de Aarde is geweest.

Met behulp van radar werd Ovda Fluctus opnieuw in kaart gebracht en men ontdekte dat de lavastromen niet granietachtig zijn zoals uitgaande van de locatie werd verwacht maar dat ze uit basaltachtige lava bestaan die zowel met als zonder water kan ontstaan.

Dit resultaat heeft mogelijk grote gevolgen voor de evolutionaire geschiedenis van Venus.

Volgens de onderzoekers weet men erg weinig over het oppervlak van Venus. Als de hooglanden van Ovda Regio gemaakt zijn van basaltsteen, zoals de meeste op Venus, dan werden ze waarschijnlijk tot hun huidige hoogte geperst door interne krachten, mogelijk te vergelijken met bergen die het gevolg zijn van de plaattektoniek op Aarde.

Het onderzoek werd op 9 augustus 2019  gepubliceerd in het “Journal of Geophysical Research: Planets.

Artikel: Frank B. Wroblewski et al. Ovda Fluctus, the Festoon Lava Flow on Ovda Regio, Venus: Not Silica-Rich. Journal of Geophysical Research: Planets, published online August 9, 2019; 

 

Eerste publicatie: 20 oktober 2019
Bron: SciNews en anderen