Venus lekt zuurstof en koolstof uit zijn atmosfeer

Volgens gegevens van de Europese ruimtesonde BepiColombo wordt een overvloed aan gassen, waaronder koolstof en zuurstof, uit de atmosfeer van Venus verwijderd. Deze gegevens warden verkregen toen de ruimtesonde op weg naar Mercurius een scheervlucht langs Venus maakte. De gegevens zouden nieuw licht kunnen werpen op de lekkende atmosfeer van onze planetaire buurman. In de toekomst zouden de bevindingen wetenschappers ook kunnen helpen de samenstelling van de kwetsbare magnetische omgeving van Venus in kaart te brengen.

Schematische weergave van planetair materiaal dat door de flank van de Venus-magnetoshell ontsnapt.
Schematische weergave van planetair materiaal dat door de flank van de Venus-magnetoshell ontsnapt. De rode lijn en pijl tonen het gebied en de richting van waarnemingen door BepiColombo toen de ontsnappende ionen (C+, O+, H+) werden waargenomen. Credit: Thibaut Roger/Europlanet 2024 RI/Hadid et al.

In tegenstelling tot de Aarde, een planeet met een intrinsiek magneetveld dat zijn atmosfeer beschermt tegen ontsnapping van gassen naar de diepe ruimte, beschikt Venus niet over een eigen, stabiel magnetisch veld. Dat komt omdat het koelere binnenste niet rond gesmolten materiaal kan klotsen, een werveling die nodig is om een magnetisch veld te creëren en in stand te houden. Integendeel, zonlicht dat op de amberkleurige bol valt, laadt de atmosferische atomen op, die vervolgens elektrische stromen creëren die een instabiele, van zonlicht afhankelijke magnetosfeer produceren.

In augustus 2021 vloog BepiColombo gedurende 90 minuten door deze zwakke, komeetvormige magnetosfeer om te vertragen en zijn koers aan te passen terwijl hij op weg ging naar zijn uiteindelijke doel, Mercurius. Wetenschappers die gegevens van het vluchtige bezoek van de ruimtesonde analyseerden, vonden echter waardevolle Venusiaanse informtaie. Geladen deeltjes, of ionen, leken de planeet te ontvluchten doordat zonlicht moleculen in de atmosfeer tot extreem hoge snelheden versnelde. Die snelheden waren zo hoog dat de ionen zelfs aan de zwaartekracht van de planeet ontsnapten en de ruimte instroomden.

Het zijn zware ionen die meestal langzaam bewegen dus astronomen proberen nog steeds de mechanismen te begrijpen die een rol spelen.

De dikke helse atmosfeer van Venus wordt gedomineerd door koolstofdioxide, maar bevat ook kleinere hoeveelheden stikstof en andere sporengassen. Wetenschappers wisten al eerder dat er kleine hoeveelheden zuurstof aanwezig waren aan de nachtzijde van Venus en afgelopen november ontdekte een ander team astronomen het molecuul ook aan de dagzijde van de planeet. Het laatste team concludeerde verder dat de zuurstofconcentratie op Venus samen met de afnemende zonnestraling daalt.

Onderzoek naar het verlies van deze moleculen en hun ontsnappingsmechanismen is cruciaal om te begrijpen hoe de atmosfeer van de planeet is geëvolueerd en hoe deze al zijn water heeft verloren.

Artikel: Hadid et al. BepiColombo observations of oxygen and carbon ions in the flank of Venus induced magnetosphere. Nature Astronomy, 12 April 2024.

Eerste publicatie: 21 april 2024
Bron: Europlanet Society