Astronomisch Nieuws

Verbluffende 3D beelden gemaakt door de Hubble

Sharpless 2-106
Het stervormingsgebied Sharpless 2-106, gefotografeerd door de Hubble Space Telescope

Een team van de Hubble heeft 3D animaties gemaakt van twee bekende nevels. De Hubble opnamen zijn aangevuld met opnames gemaakt door de Jaoanse Subaru Telescoop en de VISTA (Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy) van de ESO.

De eerste animatie laat het stervormingsgebied Sharpless 2-106 zien. De nevel wordt ook wel gezien als een “hemelse sneeuw engel”.

Sharpless 2-106, Sh2-106 of S106 bevindt zich op een afstand van ongeveer 2000 lichtjaar van ons vandaan. De nevel zelf heeft een doorsnede van enkele lichtjaren. De grote activiteit die we in de nevel kunnen waarnemen wordt veroorzaakt door een jonge hete ster, IRS 4 (Infrared Source 4). De twee lobben van super heet gas, blauw gekleurd in de animatie, komen van de centrale ster af. Ze vormen de “vleugels” van de engel.

 

Gedetailleerd onderzoek heeft aangetoond dat er enkele honderden bruine dwergen voorkomen in de nevel. Deze mislukte sterren hebben een massa van ongeveer 1/10-de van onze Zon. Door die geringe massa zijn ze niet in staat tot kernfusie zoals onze Zon.

Sharpless 2-106 bevindt zich in het sterrenbeeld Zwaan – Cygnus. De naam Sharpless refereert aan de stercatalogus die tussen 1953 en 1959 werd samengesteld door de Amerikaanse astronoom Stuart Sharpless. De catalogus bevat 312 objecten.

De tweede 3D animatie is van de bekende Paardenkopnevel in het sterrenbeeld Orion. De Hubble heeft deze nevel in het infrarood gefotografeerd.