Ruimtevaartnieuws

Vermiste Indiase maanlander is terecht

Chandrayaan-2 fotografeert het oppervlak van de Maan
Deze opname werd op 23 augustus 2019 gemaakt door de Terrain Mapping Camera aan boord van de Chandrayaan-2. De ruimtesonde was toen nog op weg naar de Maan. Credit: ISRO

Indiase ruimtevaartwetenschappers zijn druk bezig om te proberen het contact met hun beschadigde maanlander te herstellen. Ze hebben de ruimtesonde, die kort voor de historische zachte landing niets meer van zich liet horen, op de Maan gevonden.

De lander heet Vikram en is vernoemd naar de oprichter van het Indiase ruimtevaartprogramma. Vikram zou afgelopen zaterdag op de Maan moeten landen maar op ongeveer 2,1 kilometer hoogte werd de verbinding met de ruimtesonde verbroken.

De Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO meldde via een twitter een update van zijn Chandrayaan-2 missie (Chandrayaan betekent maanvoertuig). De missie startte in juli 2019 en India hoopte het vierde land te worden dat met succes een zachte landing op de Maan had gemaakt.

Chanrayaan-2 heeft de Vikram Lander op de Maan gevonden maar er is nog geen communicatie met de lander. ISRO probeert uit alle macht in contact te komen met de lander. ISRO heeft overigens geen beelden vrijgegeven van de gecrashte lander.

De Chandrayaan-2 is de meest complexemissie die India tot nu toe heeft uitgevoerd. De missie bestaat uit een orbiter een lander en een maanrover. Nagenoeg de gehele missie is in India ontworpen en gebouwd en kost slechts 140 miljoen euro.

Volgens ISRO heeft Vikram een harde landing gemaakt en waarbij de lander en de rover zijn beschadigd.

Het Indiase persbureau PTI meldde op maandag 9 september dat de lander niet in stukken was gebroken maar op een zijde op het maanoppervlak ligt en dat de kans dat de communicatie met de lander hersteld kan worden erg klein is.

Volgens bronnen bij de ruimtevaartorganisatie zou de communicatie alleen hersteld kunnen worden als alle systemen functioneren en de lander een zachte landing gemaakt zou hebben. ISRO zelf gaf hier geen reactie op.

Tot nu toe hebben alleen de Verenigde Staten, Rusland en China met succes een zachte landing op de Maan uitgevoerd. India had gehoopt het eerste land te zijn dat een zachte landing op de zuidpool van de Maan zou maken.

Volgens ISRO al de orbiter bijna 7 jaar om de Maan blijven draaien en in die periode zullen er hoge resolutie foto’s gemaakt worden die, volgens ISRO, ontzettend goed bruikbaar zijn voor de wereldwijde wetenschappelijke gemeenschap.

India werkt ook aan Gaganyaan, de eerste bemande ruimtemissie. Daarnaast wil het land een ruimtesonde laten landen op Mars.

In 2014 werd India het vierde land dat met succes een ruimtesonde in een baan om Mars bracht en in 2017 voerde het land een lancering uit waarbij 104 satellieten tijdens één missie in de ruimte werden gebracht.

In maart van dit jaar beschoot India een satelliet in een lage aardbaan. Dit leverde veel kritiek op want het ontstane afval zou een gevaar kunnen vormen voor het International Space Station. Iets wat overigens door de autoriteiten in Delhi werd ontkend.

Eerste publicatie: 10 september 2019
Bron: phys.org