Verouderde sterrenbeelden

Niet-astronomen kunnen gemakkelijk in verwarring gebracht worden door de term verouderde of niet meer bestaande sterrenbeelden. Een sterrenbeeld is er of is er niet. De patronen die wij zien in de sterrenbeelden zijn allemaal ontsproten aan onze eigen fantasie. We kunnen zelf ieder willekeurig sterrenbeeld verzinnen dat we willen en dat is juist wat astronomen in de 17-de en 18-de eeuw, toen de eerste moderne sterrenkaarten verschenen, hebben gedaan.

De sterrenbeelden die hieronder in de tabel staan worden niet langer meer door astronomen erkend maar ze zijn wel te vinden op oude sterrenkaarten. In de 17-de den 18-de eeuw verschenen er heel veel ster-atlassen die al die variëteit aan sterrenbeelden opnamen. In onderstaande tabel staan alleen de sterrenbeelden die langere tijd in verschillende atlassen werden opgenomen.

Diverse sterrenbeelden werden door astronomen geïntroduceerd om daden van koningen en regeringen te eren. Een dergelijk gebaar zou ook goed kunnen uitpakken voor hun carrière want wellicht kwam er meer geld beschikbaar voor de bouw van instrumenten en sterrenwachten.

AntinousArgo NavisCerberusCustos Messium
FelisGallusGlobus AerostaticusHarpa Georgii
Honores FredericiJordanusLochium FunisMachina Electra
Mons MenaenalusMusca BorealisOfficina TypographicaQuadrans Muralis
Telescopium HerscheliiTigrisTriangulum MinusTurdus Solitarius
MallusSolariumNoctuaRangifer
Sceptrum BrandenburgicumRobur CarolinumTaurus Poniatovii

Eerste publicatie: 16 juli 2009
Laatste keer bijgewerkt: 26 februari 2017