Ruimtevaartnieuws

Vertraging voor lancering Crew-1 lancering van SpaceX

De bemanning van Crew-1
Mission specialist Shannon Walker, links, piloot Victor Glover, Crew Dragon commander Michael Hopkins – allen NASA astronauten – en Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) astronaut en mission specialist Soichi Noguchi, rechts, zullen met de SpaceX Crew-1 missie naar het International Space Station worden gelanceerd. Credit: NASA.

NASA heeft aangekondigd dat het de lancering van de SpaceX Crew-1-missie naar het International Space Station heeft uitgesteld tot minstens half november. Er zijn mogelijke problemen geconstateerd met de Falcon-9 raket van SpaceX. De lancering was oorspronkelijk gepland voor 31 oktober 2020 vanaf het Kennedy Space Center van de NASA in Florida.

In een verklaring die de NASA op 10 oktober 2020 postte zegt het agentschap dat er “afwijkend gedrag” was van de gasgeneratoren van de eerste trap van de Falcon-9 tijdens een recente niet-NASA-missie. NASA verklaarde dat de extra tijd SpaceX in staat zou stellen om hardwaretesten en gegevensbeoordelingen uit te voeren.

NASA benadrukte ook het feit dar het volledig inzicht had in de lancerings- en testgegevens van SpaceX als onderdeel van het partnerschap voor commerciële bemannings- en lanceringsservices. Dit is een belangrijk detail gezien het feit dat het probleem zich voordeed tijdens een niet-NASA-lancering.

Volgens NASA helpt dit partnerschap het bureau om weloverwogen beslissingen te nemen over zijn missies. De werkrelatie met SpaceX is goed. SpaceX voert in een hoog tempo missies uit en dat geeft NASA ongelooflijk veel inzicht en dit helpt bij het nemen van weloverwogen beslissingen over de status van de eigen missies.

Eerder dit jaar voerde SpaceX de eerste commerciële astronautentrip ooit uit door de NASA-astronauten Bob Behnken en Doug Hurley naar het ISS en weer terug te brengen.

De Crew-1-missie is niet de enige NASA-missie met een Falcon 9 raket van SpaceX. Op 10 november moet een Falcon 9 raket de oceaanmonitoringsatelliet Sentinel-6 Michael Freilich in een baan om de Aarde brengen en eind november of begin december staat de lancering van de CRS-21 van SpaceX gepland. Deze laatste moet het ISS gaan bevoorraden.

De Crew-1 missie moet de NASA-astronauten Michael Hopkins, Victor Glover en Shannon Walker naar het ISS brengen. Als vierde passagier is de Japanse astronaut Soichi Noguchi aan boord. De astronauten zullen met de Crew Dragon van SpaceX naar het ISS reizen. Ze hebben deze Crew Dragon “Resilience” genoemd, ter ere van de toewijding van de teams die aan deze missie werken.

De Crew Dragon zal gedurende de volledige duur van et bedrijf van de astronauten aan het ISS blijven hangen. Die missie zal ongeveer 6 maanden gaan duren. Zodra de missie is voltooid zal de Crew Dragon zich losmaken van het ruimtestation en met de vier astronauten aan boord terugkeren naar de Aarde.

Eerste publicatie: 11 oktober 2020
Bron: NASA