RuimtevaartnieuwsZonnestelsel Nieuws

Video toont de tweede landing van de Hayabusa2 op Ryugu

oppervlak Ryugu kort voor de landing
Nieuwe afbeelding van Ryugu die kort voor de tweede landing van de Hayabusa2 is gemaakt. Credit: JAXA

Het Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) heeft een nieuwe video vrijgegeven die het moment toont waarop de Hayabusa2 voor de tweede maal contact maakt met het oppervlak van de asteroïde Ryugu.

Op 11 juli 2019 maakte de Japanse ruimtesonde Hayabusa2 voor de tweede maal een zachte landing op de asteroïde Ryugu. Dit is een asteroïde met een doorsnede van 870 meter die ongeveer 300 miljoen kilometer van de Aarde is verwijderd. De eerste landing (meer een touchdown) vond plaats in februari van dit jaar. Tijdens deze landing werd materiaal van de asteroïde verzameld. De tweede landing was een beetje anders want er werd materiaal van dieper gelegen delen van de asteroïde verzameld. Dit materiaal was vrijgekomen nadat de ruimtesonde eerder een projectiel afvuurde op de asteroïde waarbij een kunstmatige krater ontstond.

JAXA heeft aan de hand van losse foto’s een video samengesteld van de landing van 11 juli 2019. De opnames werden gemaakt door de CAM-H, een camera die door het publiek is betaald. Om de “kijkbaarheid” te verhogen wordt de video op 10x de normale snelheid afgespeeld. De landing van de Hayabusa2 vond namelijk plaats met een hele lage snelheid.

De video start als de Hayabusa2 ongeveer 8,5 meter boven het oppervlak is. De ruimtesonde daalt daarna af, raakt het oppervlak en hierbij wordt verrassend veel puin opgeworpen. Aan het einde van de video bevindt de Hayabusa2 zich weer ongeveer 150 meter boven het oppervlak van Ryugu.

JAXA weet niet of er materiaal is opgevangen tijdens deze landing maar uitgaande van de grote hoeveelheid puin die in de video is te zien is er wel reden tot optimisme. We zullen het pas eind 2020 weten als de Hayabusa2 zijn materiaal naar de Aarde heeft teruggebracht.

Asteroïden zoals Ryugu zijn overblijfselen uit het verleden van ons zonestelsel. Het zijn daarom interessante objecten voor de wetenschappers. Door het bestuderen van het materiaal van asteroïden kunnen astronomen veel leren over de processen die hebben geleid tot het ontstaan van planeten en andere objecten in ons zonnestelsel.

JAXA heeft ook een compositieafbeelding vrijgegeven die enkele momenten voor de landing is gemaakt. Deze afbeelding werd gemaakt door de optische navigatiecamera’s van de Hayabusa2. Deze camera’s (ONC-W1 en ONC-W2) zijn uitgerust met groothoeklenzen. Op de afbeelding is duidelijk het ruige met rotsen bezaaide oppervlak zichtbaar.

Uit de foto is ook af te leiden dat de Hayabusa2 nogal wat risico’s heeft moeten nemen met zijn twee landingen. Het harde werk zit er overigens op, de ruimtesonde blijft nog enige tijd om de asteroïde draaien en zal vanuit een baan de asteroïde verder bestuderen. Later zal begonnen worden aan de terugreis naar de Aarde. Hopelijk inclusief kostbare lading.

 

Eerste publicatie: 1 augustus 2019
Bron: JAXA