Ruimtevaartnieuws

Virgin Orbit wil maandag een historische ruimtemissie uitvoeren

Als alles volgens plan verloopt wordt er maandag 9 januari 2023 ruimtevaartgeschiedenis geschreven. “Start me Up” van Virgin Orbit wordt de allereerste orbitale lancering vanuit het Verenigd Koninkrijk en de eerste commerciële missie die vanuit West-Europa wordt gelanceerd.

de 747 Cosmic Girl van Virgin Orbit
By Crishazzard – Own work, CC BY-SA 4.0,

Virgin Orbit gebruikt een omgebouwd vliegtuig, Cosmic Girl genoemd, dat opstijgt met onder een vleugel een 21 meter lange raket, LauncherOne. Cosmic Girl brengt de raket tot een hoogte van 11 kilometer. Vanaf die hoogte wordt de raket losgelaten en moet die op eigen kracht zijn weg door de ijle lucht naar de ruimte vinden.

Volgens een zegsman van Virgin Orbit zijn bij deze luchtlanceringsstrategie flexibiliteit en reactievermogen zeer belangrijk. Virgin Orbit is het zusterbedrijf van Virgin Galactic dat commerciële bemande vluchten moet gaan aanbieden. Beiden maken deel uit van de Virgin Group van miljardair Richard Branson.

Tijdens de “Start me Up”-missie zal LauncherOne negen kleine satellieten van zeven verschillende klanten in een baan om de Aarde moeten brengen.

De missies van deze satellieten omvatten een breed scala aan activiteiten gericht op het verbeteren van het leven op de planeet Aarde, waaronder het verminderen van de milieu-impact van producenten, het voorkomen van illegale handel, smokkel en terrorisme en een groot aantal nationale veiligheidsfuncties, aldus Virgin Orbit in een missie-statement.

Cosmic Girl en LauncherOne
Cosmic Girl en LauncherOne. Credit: By Glenn Beltz from Goleta, CA, USA – Cosmic Girl and LauncherOne on the way out to Sea, CC BY 2.0,

Virgin Orbit heeft tot nu toe vijf lanceringen achter de rug die allemaal plaatsvonden vanuit de Mojave Air and Spaceport in Californië. De eerste missie, een testvlucht van mei 2020, mislukte. Maar de meest recente vier zijn allemaal succesvol doorlopen en hebben in totaal 33 satellieten in een baan om de Aarde gebracht.

Virgin Orbit had oorspronkelijk november 2022 de “Start Me Up”-missie willen lanceren. Die naam is overigens afkomstig van een hit van de Rolling Stones uit 1981. Vertragingen bij het verkrijgen van de noodzakelijke wettelijke goedkeuringen duwden de lancering echter naar achteren.

Die goedkeuringen zijn binnen en Cosmic Girl en LauncherOne zijn klaar voor lancering. Die gereedheid werd geverifieerd via een end-to-endlanceringsrepetitie die op donderdag 5 januari werd uitgevoerd.

Als “Start Me Up” maandag niet van de grond kan komen dan zijn er back-update beschikbaar van midden januari tot eind januari.

Eerste publicatie: 7 januari 2023
Bron: Virgin Orbit