Voor het eerst gaat er een houten satelliet de ruimte in
De Japanse LignoSat gaat de duurzaamheid van hout in de ruimte testen.
Afgelopen week is een piepkleine kubus van magnoliahout naar het ISS gestuurd. Van daaruit zal de cubesat in de ruimte worden uitgezet om te testen hoe hij bestand is tegen extreme omstandigheden. Onderzoekers hopen dat dit experiment de weg vrijmaakt voor duurzamere materialen in de ruimtebouw.
LignoSat, een Houten satelliet die is ontwikkeld door onderzoekers van de universiteit van Kyoto en het Japanse houtkapbedrijf Sumitomo Forestry, werd afgelopen maandag 4 november 2024, aan boord van de bevoorradingsmissie van SpaceX naar het ISS gelanceerd. De satelliet wordt over ongeveer een maand vanaf het ruimtestation losgelaten om de duurzaamheid ervan in de ruimte te testen en of hout kan worden gebruikt als alternatief om de hoeveelheid afval in de lage aardbaan te verminderen.
Als je denkt aan materiaal dat in de ruimte kan overleven dan denk je niet meteen aan hout. Hout kan echter verrassend goed overleven buiten de atmosfeer van de Aarde en het zou ook een paar voordelen kunnen hebben ten opzichte van traditioneel materiaal dat wordt gebruikt om satellieten te bouwen. In maart 2022 stelden de onderzoekers achter LignoSat drie soorten hout gedurende 10 maanden bloot aan de barre omgeving buiten het ISS en ontdekten dat het materiaal niet werd beïnvloed door de omringende kosmische straling of binnenkomende zonnedeeltjes. Het hout barstte, schilferde, kromde niet en liep geen oppervlakteschade op nadat het bijna een jaar in een lage aardbaan had gedraaid. Hierbij bleek magnoliahout het meest duurzaam te zijn.
Het orbitale experiment maakte de weg vrij voor LignoSat. De satelliet meet ongeveer 19,2 centimeter en weegt ongeveer 0,9 kilogram. Hij is natuurlijk niet helemaal van hout gemaakt, alleen de onderdelen die normaal gesproken van aluminium zouden zijn gemaakt, zijn vervangen door hout.
Zodra de satelliet in de ruimte hangt wordt LignoSat gedurende 6 maanden in een lage aardbaan getest. Er zijn instrumenten aan boord die meten hoe het magnoliahout zich gedraagt in de barre omgeving van de ruimte.
Het idee werd voor het eerst ongeveer 4 jaar geleden voorgesteld als een manier om een goedkoop ruimtevaartuig te maken dat niet bijdraagt aan het groeiende probleem van ruimteafval. In tegenstelling tot traditionele satellieten, zullen satellieten die voornamelijk van hout zijn gemaakt volledig verbranden wanneer ze weer door de atmosfeer van de Aarde gaan. Defecte satellieten die van metaal zijn gemaakt kunnen in kleinere fragmenten uiteenvallen of schadelijk aluminium vrijgeven wanneer ze in de atmosfeer verbranden, wat een negatieve impact heeft op het milieu. Een ander voordeel is dat hout geen elektromagnetische golven blokkeert, dus de satelliet zou zijn antennes in zijn houten behuizing kunnen huisvesten in plaats van aan de buitenkant.
En het houdt niet op bij satellieten. De onderzoekers van de universiteit van Kyoto geloven dat hout gebruikt kan worden om andere structuren in de ruimte te bouwen waaronder menselijke habitats op de Maan en Mars. Laten we hopen dat het hout de eerste 6 maanden in de ruimte overleefd.
Eerste publicatie: 10 november 2024
Bron: gizmodo, space.com & anderen