Ruimtevaartnieuws

Voyager 1-ruimtevaartuig terug naar normale situatie

Voor het eerst sinds er in november 2023 technische problemen opdoken, verricht Voyager 1 weer wetenschappelijke waarnemingen.

Voyager 1 is het verst verwijderde door mensen gemaakte object in de ruimte.
Voyager 1 is het verst verwijderde door mensen gemaakte object in de ruimte. Credit: Caltech/NASA-JPL

Voyager 1 stopte op 14 november 2023 met het zenden van bruikbare wetenschappelijke en technische gegevens. De missieleiding zag dat de ruimtesonde nog steeds hun commando’s ontving en anderzijds ook normaal functioneerde.

In april 2024 werd een gedeeltelijke oplossing geïmplementeerd toen Voyager 1 weer technische gegevens terugstuurde waaronder informatie over de gezondheid en de status van de ruimtesonde.

Op 19 mei werd een tweede stap in het reparatieproces uitgevoerd door een commando naar de ruimtesonde te sturen om weer wetenschappelijke gegevens te gaan verzenden.

Twee van de vier wetenschappelijke instrumenten begonnen daar direct mee. De twee andere instrumenten vereisten wat meer aanvullend werk maar ondertussen doen ze alle vier weer wetenschappelijk onderzoek.

De vier instrumenten bestuderen plasmagolven, magnetische velden en deeltjes.

Deze infographic belicht de belangrijkste mijlpalen van NASA's Voyager-missie
Deze infographic belicht de belangrijkste mijlpalen van NASA’s Voyager-missie, waaronder het bezoeken van de vier buitenplaneten en het verlaten van de heliosfeer, of de beschermende bel van magnetische velden en deeltjes gecreëerd door de zon. Credit: NASA / JPL-Caltech.

De tweeling Voyager ruimtesondes zijn de langstdurende NASA-missie en de enige ruimtesondes die de interstellaire ruimte verkennen.

De beide ruimtesondes werden in 1977 gelanceerd om Jupiter en Saturnus te bestuderen. Voyager 1 reisde sneller en arriveerde als eerste bij de gasreuzen. Samen leerden ze ons heel veel nieuws over de twee grootste planeten in het zonnestelsel en hun manen.

Voyager 1 is ondertussen meet dan 24 miljard kilometer van de Aarde verwijderd, Voyager 2 is meer dan 20 miljard kilometer van ons verwijderd.

Later dit jaar vieren de beide ruimtesondes hun 47ste verjaardag in de ruimte.

Voyager 1 en Voyager 2 zijn momenteel de enige ruimtesondes die rechtstreeks de interstellaire ruimte meten. Dit is het gebied buiten de heliosfeer. De heliosfeer is de beschermende bubbel van magnetische velden en de zonnewind die door de Zon wordt gegenereerd.

Terwijl Voyager 1 weer bezig is met het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek is er nog wat klein werk nodig om de gevolgen van het probleem op te ruimen.

Technici van de NASA zullen onder andere de tijdwaarneemsoftware in de drie boordcomputers van de ruimtesonde opnieuw synchroniseren zodat ze op het juiste moment opdrachten kunnen uitvoeren.

Ook gaan ze onderhoud plegen aan de digitale recorder die een aantal gegevens opneemt voor het plasmagolfinstrument. Deze gegevens worden twee keer per jaar naar de Aarde gestuurd.

Eerste publicatie: 16 juni 2024
Bron: NASA/sci-news