Ruimtevaartnieuws

Voyager 1 stuurde een hoopvol signaal naar de Aarde

De 46 jaar oude ruimtesonde zendt al maanden wartaal uit maar het team is mogelijk dicht bij een oplossing voor het probleem.

Voyager 1 is het verst verwijderde door mensen gemaakte object in de ruimte.
Voyager 1 is het verst verwijderde door mensen gemaakte object in de ruimte. Credit: Caltech/NASA-JPL

Onlangs zond de ruimtesonde een nieuw signaal uit dat waardevolle gegevens bevatte die de oude ruimtesonde mogelijk kunnen redden. Ingenieurs van het Jet Propulsion Laboratory van de NASA kijken momenteel naar verschillen in het bericht om uit te zoeken waarom de ruimtesonde – het verste door mensen gemaakte stuk technologie in de ruimte – al maandenlang wartaal uitslaat.

Op 3 maart 2024 ontving het team achter de Voyager 1-missie een veelbelovend signaal van het Flight Data System (FDS) van de ruimtesonde. Hoewel het niet het formaat was dat regelmatig door Voyager 1 werd gebruikt wanneer de ruimtesonde normaal functioneerde, was het nog steeds anders dan de onleesbare datastroom die de missie heeft verzonden sinds er in november 2023 een vreemde storing ontstond.

Het missieteam was aanvankelijk in de war door het nieuwe bericht maar een ingenieur van het Deep Space Network, radioantennes die NASA gebruikt om te communiceren met zijn verre ruimtemissies, decodeerde het signaal en ontdekte dat het een uitlezing betrof van het volledige FDS-geheugen.

Het FSD-geheugen bevat de code, of instructies wat te doen, evenals variabelen of waarden die in de code worden gebruikt en die kunnen veranderen op basis van commando’s of de status van de ruimtesonde.

Voyager 1 heeft deze gegevens verzonden as reactie op het feit dat het team op 1 maart 2024 een “poke” naar het datasysteem van de ruimtesonde stuurde, oftewel een commando dat de FDS zachtjes aanspoort om verschillende sequenties in zijn softwarepakket te proberen voor het geval het probleem zou kunnen worden opgelost door een beschadigd gedeelte niet meer te gebruiken.

FDS verzamelt gegevens van de wetenschappelijke instrumenten van Voyager, evenals technische gegevens over de gezondheid van de ruimtesonde en combineert deze in één pakket dat als binaire code via een van de subsystemen naar de Aarde wordt gestuurd. Dit is de Telemetry Modulation Unit (TMU).

Het Voyager 1-team vermoedt nu dat de huidige storing wordt veroorzaakt doordat de FDS en de MTU niet goed meer met elkaar communiceren. Dit zorgt ervoor dat de TMU gegevens naar de Aarde stuurt in een repeterend patroon van nullen en enen.

Maandenlang zag het er somber uit voor de Voyager 1-missie, die al 46 jaar door de ruimte reist. Met het nieuwe signaal kan het team echter mogelijk de exacte bron van de storing achterhalen door deze geheugenuitlezing te vergelijken met eerdere, om zo te zoeken naar verschillen in de code.

Voyager 1 werd in 1977 gelanceerd, minder dan een maand nadat Voyager 2 aan zijn eigen reis naar de ruimte begon. De ruimtesonde waagde zich in augustus 2012 in de interstellaire ruimte en werd daarmee de eerste ruimtesonde die de heliosfeer verliet.

Voyager 1 is momenteel ongeveer 24,4 miljard kilometer van de Aarde verwijderd en heeft een snelheid van ongeveer 61.000 kilometer per uur. Vanwege deze grote afstand duurt het ongeveer 2 dagen om een bericht te verzenden en een antwoord van de ruimtesonde te ontvangen. NASA vraagt ons dus om geduld te hebben terwijl het werkt aan het oplossen van het probleem met zijn iconische missie.

“Het team analyseert de uitlezing”, schreef NASA op X. “Het zal tijd kosten om die informatie te gebruiken om een mogelijke oplossing te bedenken en te proberen deze in de praktijk te brengen.”

Eerste publicatie: 16 maart 2024
Bron: NASA & anderen