Astronomisch Nieuws

Voyager 2 verlaat bijna ons zonnestelsel

Positie Voyager 1 en Voyager 2 in ons zonnestelsel
In deze illustratie van de NASA staan de theoretische posities van Voyager 1 en Voyager 2 in het zonnestelsel weergegeven per oktober 2018. Voyager 1 bereikte in 2012 de interstellaire ruimte. Voyager 2 staat op het punt dit te doen. Credit: NASA/JPL-Caltech

 

Voyager 2 nadert de grens van ons zonnestelsel. Dat heeft NASA op 5 oktober 2018 in een persbericht bekend gemaakt.

Deze aankondiging is gebaseerd op twee verschillende instrumenten die zich aan boord van de Voyager bevinden. Deze twee instrumenten merkten eind augustus een verandering op in de manier waarom de kosmische straling (hele snelle deeltjes die het zonnestelsel uitreizen) de ruimtesonde raakte. Die metingen komen heel goed overeen met wat de Voyager 1 ongeveer 3 maanden eerder bemerkte voordat die in 2012 ons zonnestelsel verliet. Wetenschappers weten echter nog niet zeker of Voyager 2 de grens nadert, dat kunnen ze pas bepalen als Voyager 2 door die barrière heen is.

Volgens NASA is het duidelijk dat er veranderingen in de omgeving van de Voyager 2 worden waargenomen. NASA zegt de komende maanden veel te gaan leren want er is nog steeds veel onbekend over waar precies zich de heliopauze bevindt (de grens van het zonnestelsel met de interstellaire ruimte). Volgens NASA is het wel duidelijk dat de Voyager 2 daar nog niet is.

Voyager 2 heeft sinds zijn lancering bijna 17,7 miljard kilometer afgelegd maar het is lastig te voorspellen wanneer de ruimtesonde precies de heliopauze, de echte grens van ons zonnestelsel, zal passeren.

De heliopauze is de bubbel die door de zonnewind rond ons zonnestelsel wordt gevormd. De zonnewind zijn de geladen deeltjes die constant door de Zon worden uitgestoten. De zonnewind is niet constant maar beweegt mee met de 11-jarige cyclus van de Zon en dat betekent dus ook dat de bubbel die het zonnestelsel omringd samentrekt en weer expandeert.

Voyager 2 volgt een hele andere baan dan Voyager 1. Astronomen houden er sterk rekening mee dat de veranderingen die Voyager 2 bemerkt heel anders kunnen zijn dan die welke Voyager 1 bemerkte. Dus totdat Voyager 2 de heliopauze voorbij is, is het niet zeker waar die zich precies bevindt.

Als Voyager 2 eenmaal het zonnestelsel heeft verlaten dan is de ruimtesonde het tweede door mensen gemaakte object dat dit heeft gepresteerd.

Eerste publicatie: 6 oktober 2018
Bron: NASA