Ruimtevaartnieuws

Voyager 2 weer in bedrijf

Voyager
Artist impression van de Voyager. Credit: NASA/JPL

De eerbiedwaardige ruimtesonde van de NASA is hersteld van zijn storing en verricht weer waardevol wetenschappelijk onderzoek.

Op 25 januari 2020 viel de oude ruimtesonde, die sinds november 2018 de interstellaire ruimte onderzoekt, in storing. Er moest een draaiende beweging uitgevoerd worden maar die mislukte waardoor twee systemen aan boord veel langer bleven functioneren. Deze systemen verbruikten daardoor zoveel energie dat de Voyager 2 automatisch alle wetenschappelijke instrumenten uitschakelde.

De missieleiding zei al meteen dat ze er alle vertrouwen in hadden de ruimtesonde weer online te krijgen en dat is inderdaad ook gelukt. Vanaf 5 februari 2020 heeft de Voyager 2 zijn wetenschappelijke onderzoek hervat.

Volgens de missieleiding is de Voyager 2 stabiel en is de communicatie tussen de ruimtesonde en de Aarde goed. De ruimtesonde verricht weer wetenschappelijk onderzoek en de missieleiding onderzoekt nu de gezondheid van de wetenschappelijke instrumenten.

Voyager 2 en zijn tweeling Voyager 1 werden in 1977 met een tussenpoos van een paar weken gelanceerd. De beide ruimtesondes gingen op weg voor een enorme reis door het zonnestelsel. Beide ruimtesondes maakten scheervluchten langs de planeten Jupiter en Saturnus. Voyager 2 bracht daarna in 1986 een bezoek aan Uranus en in 1989 aan Neptunus. Voyager 2 is de enige ruimtesonde die close-ups heeft gemaakt van alle gasreuzen in onze zonnestelsel.

Beide Voyagers functioneren nog steeds. Voyager 1 bereikte in augustus 2012 de interstellaire ruimte en Voyager 2 deed dit in november 2018.

Na 42 jaar in de ruimte functioneren de beide ruimtesondes nog steeds maar dit zullen ze niet voor altijd blijven doen. De op radio-isotopen werkende thermo-elektrische generatoren aan bood van de ruimtesondes die zorgen voor de energievoorziening zijn bijna door hun brandstof heen. Vermoedelijk zullen de beide “kernreactoren” midden 2020 stilvallen.

Voyager 1 is momenteel ongeveer 22,2 miljard kilometer van de Aarde verwijderd en Voyager 2 13,5 miljard kilometer. Het licht heeft meer dan 17 uur nodig om van de Aarde naar Voyager 2 te reizen. Dit betekent dat de missieleiding steeds ongeveer anderhalve dag moeten wachten om te zien of hun commando’s werken.

 

Eerste publicatie: 8 februari 2020
Bron: NASA