Astronomisch Nieuws

Vreemde asteroïde duidt op meer bewijs voor bestaan negende planeet

De buitenste delen van ons zonnestelsel
De banen van de nieuw ontdekte objecten samen met die van enkele extreme TNO’s en de mogelijke baan van de negende planeet.

Ons zonnestelsel is weer een beetje vreemder geworden. Astronomen zijn nog steeds op zoek naar de onvindbare negende planeet en nu heeft een ander team een asteroïde gevonden die de theorie dat er een grote super-Aarde aan de buitenste randen van ons zonnestelsel om de Zon draait, ondersteunt.

De onlangs ontdekte asteroïde, 2015 BP519, levert een bijdrage aan het groeiende bewijs dat de banen van kleine objecten in het zonnestelsel worden beïnvloed door iets veel groters. De ontdekking wordt in een onlangs verschenen artikel toegelicht en ze geven aan dat de vreemde hoek van de baan van de asteroïde aangeeft dat er nog een grote planeet moet zijn die op de een of andere manier aan de baan van de asteroïde om de Zon trekt.

De studie met als titel “Discovery and Dynamical Analysis of an Extreme Trans-Neptunian Object with a High Orbital Inclination” zal gepubliceerd worden in het tijdschrift “The Astronomical Journal”.

Het is niet voor het eerst dat de negende planeet verantwoordelijk wordt gehouden voor het beïnvloeden van de baan van een ander object. In 2014, voordat er gedacht werd over een negende planeet, ontdekten de astronomen Scott Shepard en Chadwick Trujillo onregelmatigheden in de banen van verschillende kleine objecten voorbij de baan van Neptunus. Onder deze objecten ook de dwergplaneet Sedna, een pas ontdekt object 2012 VP113 en verschillende andere trans-Neptuniaanse Objecten (TNO’s).

In januari 2016 vonden de astronomen Konstantin Batygin en Mike Brown meer bewijs voor TNO’s met verstoorde banen. Het waren deze astronomen die als eerste praatten over de negende planeet en daar ook een naam en afstand aan toekenden. Ze suggereerden dat de mysterieuze planeet zich op een afstand van ongeveer 600 Astronomische Eenheden van de Zon bevindt en een massa tot 10 * de massa van de Aarde heeft. (Eén Astronomische Eenheden is de gemiddelde afstand van de Aarde tot de Zon en die is ongeveer 150 miljoen kilometer.)

Hierna volgde een stortvloed aan studies over TNO’s en hoe de negende planeet hun banen mogelijk heeft beïnvloed. Niet alle astronomen staan achter deze waarnemingen en berekeningen. Er zijn groepen astronomen die waarschuwen voor ruis in de waarnemingen die leiden tot verkeerde interpretaties.

Maar astronomen hielden aan en Sheppard en Trujillo ontdekten twee nieuwe TNO’s waarvan de baan mogelijk wordt beïnvloed door de negende planeet. Een andere studie toonde aan dat de negende planeet mogelijk de hoek die de planeten maken ten opzichte van het baanvlak om de Zon, beïnvloedde. In 2017 vonden astronomen van de universiteit van Madrid afwijkingen in de banen van 22 “extreme” TNO’s die om de Zon draaien. Die afwijkingen konden worden verklaard aan de hand van de zwaartekracht van een groot object op grote afstand van de Zon. Extreme TNO’s zijn TNO’s die nooit voorbij de baan van Neptunus komen (30 AE) en die ruwweg een cirkelvormige baan beschrijven op een gemiddelde afstand van minimaal 150 AE.

In oktober 2017 stelde Batygin dat er inmiddels vijf verschillende vormen van bewijs zijn voor het bestaan van een negende planeet. Als je al deze verklaringen zou verwijderen en sou stellen dat de planeet niet bestaat dan roept dit veel meer vragen op dan er nu worden opgelost. Plotseling heb je vijf verschillende puzzels en moet je vijf verschillende theorieën verzinnen om ze te kunnen verklaren, aldus Batygin die overtuigd is dat de negende planeet bestaat.

Meer lezen: Arvix (pdf)

Eerste publicatie: 21 mei 2018
Bron: space.com