Astronomisch Nieuws

Vreemde asteroïde in baan van Jupiter is onze eerste interstellaire immigrant

asteroide 2015 BZ509
De asteroïde 2015 BZ509, in de gele cirkel, is een interstellair object dat zijn baan deelt met Jupiter. Credit: C. Veillet/Large Binocular Telescope Observatory

Een onlangs verschenen studie rapporteert de ontdekking van een interstellair object in ons eigen zonnestelsel. Deze keer is het geen passant maar een object dat al lange tijd in ons zonnestelsel verblijft.

Afgelopen oktober kondigden onderzoekers de ontdekking aan van een vreemd, naaldvormig object dat met grote snelheid door ons zonnestelsel trok. Dit object werd ontdekt met behulp van de Pan-STARSS-telescoop. Deze asteroïde werd ‘Oumuamua genoemd (dat is Hawaiiaans voor “verkenner”), was het allereerste interstellaire object dat in ons zonnestelsel werd ontdekt.

Maar ‘Oumuamua was slechts een passant. Het nieuw ontdekte interstellaire object, bekend als 2015 BZ509, deelt al miljarden jaren zijn baan met die van Jupiter

2015 BZ509 werd op 14 november 2014 met de Pan-STARRS-telescoop ontdekt (Pan-STARRS staat voor Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System). De asteroïde volgt een retrograde baan en dat betekent dat 2015 BZ509 in tegenovergestelde richting rond de Zon draait vergeleken met Jupiter, de Aarde en de meeste andere objecten in het zonnestelsel.

Hoe de asteroïde op deze manier om de Zon kan draaien terwijl de baan wordt gedeeld met Jupiter is nog onbekend. Als 2015 BZ509 een natuurlijke bewoner van ons zonnestelsel zou zijn dan zou de asteroïde dezelfde baan moeten volgen als alle andere planeten en asteroïden want dat is de beweging die is bepaald door de wolk van gas en stof waaruit ze zijn ontstaan.

De onderzoekers hebben computersimulaties uitgevoerd om de baan terug in de tijd te volgen. Daaruit volgde dat 2015 BZ509 in een retrograde beweging in dezelfde baan als Jupiter om de Zon draait zolang als het zonnestelsel bestaat. Dat wil zeggen al ongeveer 4.5 miljard jaar. Het zonnestelsel zelf is niet in staat om zo ver terug in de tijd retrograde banen te veroorzaken dus de enige overblijvende verklaring voor de retrograde baan van 2015 BZ509 is dat het object uit een ander stersysteem afkomstig is.

Dergelijke uitwisselingen waren vroeger veel gemakkelijker. De Zon is geboren in een compacte cluster van sterren die allemaal uit dezelfde gaswolk zijn ontstaan. Tussen de jonge sterren en hun pas ontstane planeten was er veel meer onderling gedrang als gevolg van hun aantrekkingskracht dan er tegenwoordig kan plaatsvinden nadat de sterren ver van elkaar weg zijn gedreven.

2015 BZ509 zal dus vermoedelijk niet de enige immigrant zijn. Voorbij de baan van Neptunus zijn objecten gevonden die in een polaire baan om de Zon draaien en ook dit zouden mogelijk asteroïden kunnen zijn die in een ander zonnestelsel dan het onze zijn ontstaan.

Het onderzoek werd op 21 mei 2018 gepubliceerd in het tijdschrift Monthly Notices of the Royal Astronomical Society: Letters.

 

Eerste publicatie: 22 mei 2018
Bron: diverse persberichten