Zonnestelsel Nieuws

Vroege oceaan op Mars was minstens 300 meter diep

Een analyse van chroom-isotopen in meteorieten die afkomstig zijn van Mars suggereert dat er ongeveer 4,5 miljard jaar geleden voldoende water aanwezig was op Mars om een planeetgrote oceaan van 300 meter diep te vullen.

Oceaan op Mars
De jonge Mars zou genoeg water hebben gehad om zijn hele oppervlak met een vloeistoflaag van ongeveer 300 meter diep te bedekken. Credit: M. Kornmesser / ESO / N. Risinger, skysurvey.org.

In die tijd werd Mars gebombardeerd door asteroïden gevuld met ijs. Dat gebeurde in de eerste 100 miljoen jaar van de evolutie van de planeet. Dit schrijft professor Martin Bizarro van de universiteit van Kopenhagen in een onlangs gepubliceerd artikel.

Een andere interessante invalshoek is dat de ijzige asteroïden naast water ook biologisch relevante moleculen zoals aminozuren naar mars brachten. Aminozuren worden gebruikt als DNA en RNA basen vormen die alles bevatten wat een cel nodig heeft.

In hun nieuwe onderzoek ontdekten professor Bizarro en zijn collega’s dat de oceaan van Mars, die de hele planeet met water bedekte, minstens 300 meter diep was. Mogelijk was die oceaan zelfs wel 1 kilometer diep. Ter vergelijking: er is eigenlijk heel weinig water op Aarde.

Dit alles gebeurde binnen de eerste 100 miljoen jaar van Mars. Na deze periode gebeurde er iets catastrofaals voor potentieel leven op Aarde. Er wordt aangenomen dat er een gigantische botsing is geweest tussen de Aarde en een andere planeet ter grootte van Mars. Het was een energetische botsing die het Aarde-Maansysteem vormde en tegelijkertijd al het potentiële leven op Aarde wegvaagde.

De onderzoekers analyseerden de variatie van het isotoop 54-chroom in 31 Marsmeteorieten. Sommige van die meteorieten hebben ooit deel uitgemaakt van de oorspronkelijke korst van Mars.

Het hele geheim schuilt in de manier waarop het oppervlak van Mars is gemaakt – en waarvan de meteorieten ooit deel uitmaakten – het beweegt namelijk niet. Op Aarde is het tegenovergesteld. De tektonische platen zijn voortdurend in beweging en worden gerecycled in het binnenste van de planeet.

Plaattektoniek op Aarde heeft alle bewijzen gewist van wat er in de eerste 400 miljoen jaar van de geschiedenis van onze planeet is gebeurd. De platen bewegen voortdurend en worden teruggevoerd naar het binnenste van onze planeet waar ze worden vernietigd.

Mars daarentegen kent geen plaattektoniek zodat het oppervlak van de planeet een opname bewaart van de vroegste geschiedenis van de planeet.

De resultaten zijn in het tijdschrift Science Advances gepubliceerd.

Artikel: Ke Zhu et al. 2022. Late delivery of exotic chromium to the crust of Mars by water-rich carbonaceous asteroids. Science Advances 8 (46); doi: 10.1126/sciadv.abp8415

Eerste publicatie: 20 november 2022
Bron: sci-news