Waarnemen

Waarnemen – de Kameleon

Het sterrenbeeld Kameleon – Chamaeleon bevindt zich diep in de sterrenhemel op het zuidelijk halfrond. Je moet je ten zuiden van de evenaar bevinden om het te kunnen zien. Het draait rond de zuidelijke hemelpool en gaat dus nooit onder. Als je je op het zuidelijk halfrond bevindt kan je het iedere nacht, bij helder weer, zien.

De herkomst van de Kameleon

De Kameleon is door Pieter Dirkszoon Keyser en Frederick de Houtman bedacht. In totaal maakten deze twee zeevaarders 11 sterrenbeelden. Ze deden dat aan het einde van de 16de eeuw en ze vernoemden de sterrenbeelden naar dieren die ze op hun reizen ontdekten. De Kameleon is een soort hagedis. Ook op het noordelijk halfrond kennen we een hagedis aan de sterrenhemel: het sterrenbeeld Lacerta – Hagedis.

Op zoek naar de Kameleon

Vanaf het zuidelijk halfrond is de Kameleon het gehele jaar door te vinden tussen de zuidelijke hemelpool en de band van de Melkweg. En als je het prominente sterrenbeeld Zuiderkruis – Crux op het zuidelijk halfrond weet te vinden en je trekt er een lijn door naar de zuidelijke hemelpool dan ga je door de Kameleon heen.

Chamaeleon - IAU-kaart
IAU-kaart van het sterrenbeeld Chamaeleon – Kameleon

De sterren van de Kameleon

De sterren van de Kameleon zijn allemaal van de vierde magnitude of zwakker. Alpha Chamaeleontis en Theta Chamaeleontis liggen ongeveer 0.5° van elkaar. Alpha heeft een visuele helderheid van magnitude 4,06 en Theta van 4,35. De sterren zijn 63 respectievelijk 154 lichtjaar van ons verwijderd.

In de buurt van het centrum van het sterrenbeeld vinden we Delta Chamaeleontis. Het is een dubbelster waarvan de beide componenten 4 boogminuten van elkaar zijn verwijderd. Ze hebben een helderheid van magnitude 4,45 en 5,46 en ze zijn ongeveer 360 lichtjaar van de Aarde verwijderd. Twee graden verder bevindt zich Gamma Chamaeleontis met een helderheid van magnitude 4,12 en een afstand tot de Aarde van 413 lichtjaar. Als laatste Bèta Chamaeleontis met een helderheid van magnitude 4,24 en een afstand van 271 lichtjaar tot de Aarde. Bèta bevindt zich aan de andere kan van het sterrenbeeld dan Alpha.

Meer over het sterrenbeeld Kameleon – Chamaeleon op Kuuke’s Sterrenbeelden.

Eerste publicatie: 12 april 2023
Bron: EarthSky