Waarnemen

Waarnemen – de Zuiderkroon

Corona Australis - IAU-kaart
IAU-kaart van het sterrenbeeld Corona Australis – Zuiderkroon

De Zuiderkroon – Corona Borealis is als een boog van fonkelende sterren zichtbaar aan de sterrenhemel. Het is een van de weinige sterrenbeelden die enigszins lijken op het object waarnaar ze zijn vernoemd. Het was de Griekse astronoom Ptolemeus die het sterrenbeeld in de tweede eeuw bedacht. De oude Grieken zagen in dit sterrenbeeld een krans. Andere beschavingen zagen er een schildpad of een struisvogelnest in.

Het is een nogal zwak sterrenbeeld dus je hebt een donkere sterrenhemel nodig om het te kunnen zien. De Zuiderkroon is vanwege zijn ligging onder de theepot van de Boogschutter gemakkelijk te vinden. Helaas is het sterrenbeeld vanuit Nederland niet zichtbaar.

De sterren van de Zuiderkroon

De Zuiderkoon lijkt qua vorm op zijn noordelijke neef, de Noorderkroon – Corona Borealis. Maar de sterren van de Zuiderkroon zijn zo zwak dat de helderste ster een helderheid heeft van magnitude 4,09. Deze ster, Bèta Corona Australis, bevindt zich aan de oostelijke rand van het sterrenbeeld nabij het midden van de boogvorm. De ster bevindt zich op een afstand van ongeveer 508 lichtjaar van de Aarde.

De volgende ster bevindt zich in het noorden in de boog. Het is Alpha Coronae Australis die een helderheid heeft van magnitude 4,11 en 130 lichtjaar van de Aarde is verwijderd. Verdergaand in dezelfde richting langs de boog komen we aan bij Gamma Coronae Australis. Gamma heeft een helderheid van magnitude 4,23 en is 58 lichtjaar van ons verwijderd.

Anderhalve graad ten westen van Gamma bevindt zich Epsilon Coronae Australis. Epsilon is 98 lichtjaar van ons verwijderd en heeft een helderheid van magnitude 4,83.

Lambda Coronae Australis is de laatste ster aan deze kant van de boog. Lambda heeft een visuele helderheid van magnitude 5,11 en is 202 lichtjaar van ons verwijderd.

Aan de andere kant van de boog vanuit Bèta gezien komen we eerst aan bij Delta Coronae Australis met een visuele helderheid van magnitude 4,11 en een afstand van 130 lichtjaar tot de Aarde. Naast Delta vinden we Zèta Coronae Australis met een helderheid van magnitude 4,74 en een afstand van 184 lichtjaar.

Aan het einde van de kroon bevindt zich een optisch dubbelstersysteem bestaande uit Eta 1 en Eta 2 Coronae Australis. Eta 1 heeft een visuele helderheid van magnitude 5,46 en is 347 lichtjaar van de Aarde verwijderd. Eta 2 heeft een visuele helderheid van magnitude 5,60 en is 607 lichtjaar van ons verwijderd.

Samengevat: De Zuiderkoon is een zwak sterrenbeeld dat je onder de Theepot van de Boogschutter kan vinden. De boogvorm doet echt aan een kroon denken.

Volg de link voor een uitgebreider artikel over Corona Australis – Zuiderkroon op Kuuke’s Sterrenbeelden

Eerste publicatie: 30 augustus 2023
Bron: EarthSky