De Messier-objecten van augustus

Een lijst van Messier-objecten die deze maand zichtbaar zijn. Onder goede omstandigheden zijn alle objecten zichtbaar in een verrekijker maar een kleine telescoop is toch wel aan te raden. De lijst is niet compleet maar geeft alleen een overzicht van de meest noemenswaardige objecten.

De objecten van deze maand bevinden zich in of nabije de melkwegband die we in Nederland nog maar zelden kunnen zien door de vele lichtvervuiling. Deze maand hebben we 12 objecten: 6 bolvormige sterrenhopen, vier open sterrenhopen en 2 nevels. Een aantal van deze objecten bevindt zich dicht bij elkaar aan de sterrenhemel.

M10 en M12
Deze twee bolvormige sterrenhopen bevinden zich midden in Ophiuchus – de Slangendrager. In een verrekijker zijn ze zichtbaar als kleine blauwachtige sneeuwballen. In een 20 cm telescoop is M12 op te lossen in afzonderlijke sterren. Om M10 op te lossen is een grotere telescoop nodig. Beide objecten zijn in het centrum helderder dan aan de rand. Zoekkaart voor M10 en M12 (JPG, 72 Kb) of download de hoge resolutie (PDF, 93 Kb)

M107
Dit is een kleine, lichtzwakke bolvormige sterrenhoop in Ophiuchus. Voor een verrekijker is het een erg lastig object dat alleen onder donkere omstandigheden gevonden kan worden. In een telescoop is M107 beter zichtbaar. Zoekkaart voor M107 (JPG, 79 Kb) of download de hoge resolutie (PDF, 101 Kb).

M9
Ook M9 is een kleine lichtzwakke bolhoop in Ophiuchus.M9 lijkt op M107 maar is een beetje helderder. Een kleine telescoop is aan te raden. Zoekkaart voor M109 (JPG, 85 Kb) of download de hoge resolutie (PDF, 105 Kb).

M19 en M62
Deze twee bolhopen zijn 4 graden van elkaar gescheiden. Ze zijn beiden zichtbaar in een verrekijker. Beide bolhopen zijn in een telescoop niet op te lossen in afzonderlijke sterren. Wel is zichtbaar dat het centrum helderder is dan de rand. M19 is een beetje helderder dan M62. Zoekkaart voor M19 en M62 (JPG, 89 Kb) of download de hoge resolutie (PDF, 119 Kb).

M6 en M7
Dit zijn twee grote heldere open sterrenhopen in het sterrenbeeld Schorpioen. Je kan ze het beste bekijken met een verrekijker. M7 is de helderste van de twee. Zoekkaart voor M6 en M7 (JPG, 71 Kb) of download de hoge resolutie (PDF, 103 Kb)

M8
Dit is een heldere emissie nevel in het sterrenbeeld Boogschutter – Sagittarius. De nevel is ook bekend onder de naam Lagune-nevel. M8 is in een verrekijker goed te zien als een ovale wolk van licht met enkele heldere sterren er in. In een telescoop is de nevel beter zichtbaar.

M20
Ook dit is een diffuse nevel in het sterrenbeeld Boogschutter – Sagittarius. M20 staat op 1,4° ten noordwesten van M8. De nevel is ook bekend onder de naam Trifid-nevel. M20 is zichtbaar in een verrekijker maar in een telescoop zijn enkele stofbanen zichtbaar.

M21
Dit is een kleine maar heldere open sterrenhoop in het sterrenbeeld Boogschutter – Sagittarius die zich precies rechts van M20 bevindt. In een keine telescoop zijn de leden van de sterrenhoop zichtbaar. M8,M20 en M21 bevinden zich in hetzelfde verrekijkerveld en liggen in een sterrijk gebied van de melkwegband.

M23
Het laatste object van deze maand is een grote open sterrenhoop in Sagittarius – de Boogschutter. In een verrekijker is M23 een wazige vlek bijna net zo groot als de Volle Maan. In een telescoop met een lage vergroting is de sterrenhoop op te lossen in de afzonderlijke sterren.

Bekijk de zoekkaart voor M8, M20, M21 en M23 (JPG, 87 Kb) of download de hoge resolutie (PDF, 117 Kb)

2 augustus 2013