De Messier-objecten van juli

Een lijst van Messier objecten die zichtbaar zijn deze maand. Alle objecten zijn, onder goede omstandigheden, zichtbaar in een verrekijker. Gezien de zomer zal het niet helemaal donker worden. De oogst voor deze maand bedraagt zes bolvormige sterrenhopen en één helder sterrenstelsel. Deze lijst is slechts een selectie.

M3
Deze bolvormige sterrenhoop in het sterrenbeeld Jachthonden – Canes Venatici is één van de helderste objecten. In een verrekijker is al duidelijk dat het géén ster is maar dat het meer op een kleine sneeuwbal lijkt. In een kleine telescoop begint M3 al op te lossen in afzonderlijke sterren. Het moeilijkste is het vinden van M3 omdat de bolhoop zich in een gebied aan de hemel bevindt met weinig andere herkenningspunten. Zoekkaartje M3 (JPG, 138 Kb) of hoge resolutie (PDF, 472 Kb)

M53
Nog een bolvormige sterrenhoop in het sterrenbeeld Jachthonden – Canes Venatici. M53 is kleiner en minder helder dan M3 maar nog steeds te zien met een verrekijker. Met een kleine telescoop is de bolhoop op te lossen in afzonderlijke sterren. De bolhoop bevindt zich in de buurt van de ster α Coma Berenices, een ster van magnitude 5. Zoekkaartje M53 (JPG, 116 Kb) of hoge resolutie (PDF, 381 Kb)

M5
Dit is een grote, heldere bolvormige sterrenhoop in het sterrenbeeld Slang – Serpens. M5 is net zo mooi als M3 maar gemakkelijker te vinden omdat de bolhoop zich in de buurt van de ster 5 Serpentis bevindt. Deze ster heeft een helderheid van magnitude 5 en is, onder goede omstandigheden, met het blote oog zichtbaar.
zoekkaartje M5 (JPG, 114 Kb) of hoge resolutie (PDF, 485 Kb)

M68
Deze bolvormige sterrenhoop in het sterrenbeeld Waterslang – Hydra heeft een helderheid van magnitude 8 en is daardoor voor waarnemers op het noordelijk halfrond lastig te vinden met een verrekijker. Je hebt echt een grote verrekijker of een telescoop nodig om M68 te kunnen zien. In een 20 cm telescoop is een ronde wazige vlek zichtbaar. Om de bolhoop op te lossen in afzonderlijke sterren is een nog grotere telescoop nodig. Zoekkaartje M68 (JPG, 140 Kb) of hoge resolutie (PDF, 480 Kb)

M83
Een spiraalvormig sterrenstelsel in het sterrenbeeld Waterslang – Hydra dat we van de bovenkant bekijken. Met een verrekijker is M83 redelijk goed te vinden als een zwak wazig vlekje. Met een telescoop is ook de heldere kern te zien. Zoekkaartje M68 (JPG, 140 Kb) of hoge resolutie (PDF, 480 Kb)

M4
Een grote en heldere bolvormige sterrenhoop in het sterrenbeeld Schorpioen – Scorpius die gemakkelijk is te vinden vlak naast de heldere rode ster Antares. Met een verrekijker zie je een ronde sneeuwbal en met een telescoop is de bolhoop op te lossen in sterren. Kenmerk van deze bolhoop is de lijn van heldere sterren die de bolhoop lijkt te doorsnijden. Zoekkaartje M4 (JPG, 140 Kb) of hoge resolutie (PDF, 475 Kb)

M80
M80 is de kleinste en zwakste bolvormige sterrenhoop deze maand. M80 bevindt zich in het sterrenbeeld Schorpioen – Scorpius. Het is een heel lastig object voor een verrekijker. Met een kleine telescoop gaat het al een heel stuk beter. Het is één van de Messier-objecten die zelfs in een telescoop van gemiddelde grootte niet veel detail prijsgeven en dan nog steeds op een zwakke komeet lijken. Zoekkaartje M80 (JPG, 140 Kb) of hoge resolutie (PDF, 475 Kb)