De Tranen van Laurentius komen er weer aan

Historie
In het oude Europa werd deze meteorenregen ‘Tranen van Laurentius’ genoemd. De naamdag van de heilige martelaar Sint-Laurentius valt op 10 augustus, en in het jaar 258 zou hij op die dag op een gloeiend rooster doodgemarteld zijn. Laurentius van Rome leefde in Rome tijdens de christenvervolgingen. Over zijn leven is niet heel erg veel bekend. Laurentius zorgde voor de armen van Rome tijdens de christenvervolgingen. Volgens de legende vroeg de burgemeester van Rome hem de schatten van de kerk over te dragen. Laurentius verzamelde de blinden, de lammen, de wezen en de melaatsen en presenteerde die op het plein van de stad aan de burgemeester met de woorden: “Zij zijn de schatten van de kerk.” Sint-Laurentius is patroon van Rotterdam en van bakkers, en veel kerken zijn aan hem gewijd. Als diaken die belast was met de zorg voor de (heilige) boeken wordt Laurentius ook vereerd als patroon van de bibliothecarissen.

Herkomst
Perseïden zijn stofdeeltjes afkomst van de komeet 109P/ Tuttle. Deze komeet heeft een omlooptijd van 130 jaren. De zwerm werd voor het eerst in 1837 omschreven door de Belg Adolphe Quetelet op basis van zijn waarnemingen in de periode 1834-1836. De Brit Locke had hierbij in 1834 een artikel gepubliceerd over de aanwezigheid van een augustuszwerm met radiant in Perseus. Sedertdien zijn de Perseïden een vast begrip geworden op onze moderne astronomische kalender.

De Perseïden zijn het best waarneembaar op 13 augustus 2013 omstreeks 05.00 uur. De radiant staat dan ongeveer 70° boven de horizon.
De Perseïden zijn het best waarneembaar op 13 augustus 2013 omstreeks 05.00 uur. De radiant staat dan ongeveer 70° boven de horizon.

Meteoren, In de volksmond beter bekend als “vallende sterren”, zijn kortstondige lichtsporen aan de nachtelijke hemel die ontstaan wanneer stofdeeltjes op een hoogte van ongeveer 100 kilometer met hoge snelheid in de atmosfeer van de Aarde terechtkomen. De Aarde doorkruist jaarlijks enkele belangrijke banen van kometen waardoor we jaarlijks terugkerende meteorenzwermen te zien krijgen. Wanneer veel ‘vallende sterren’ te zien zijn spreekt men ook wel van een ‘sterrenregen’. De naam ‘Perseïden’ is afgeleid van het sterrenbeeld Perseus aangezien de schijnbare oorsprong van deze meteorenzwerm in dit sterrenbeeld te vinden is. In theorie verschijnen vanaf half juli al de eerste Perseïden aan de sterrenhemel maar het jaarlijkse hoogtepunt van deze meteorenzwerm vindt steeds in de nacht van 12 op 13 augustus plaats. De piek van deze zwerm is relatief hoog, maar de duur van het maximum is met negen dagen vrij kort waardoor het totaal aantal meteoren in deze zwerm toch niet al te groot is. Bij goede omstandigheden moet het dan mogelijk zijn om tijdens de piek vele tientallen meteoren of ‘vallende sterren’ per uur te zien.

De meteoren van de Perseïden zijn helder en snel en hebben vaak nalichtende sporen. Op dinsdagochtend 13 augustus begint de schemering om 05:45 uur, om 06.20 uur komt de Zon op. Het beste moment om de Perseïden waar te nemen is kort voor het aanbreken van de schemering rond 05.00 uur. De radiant (het punt aan de hemel waaruit de meteoren uit een meteoorzwerm lijken te komen) staat op dat moment zo’n 70° boven de oostnoordoostelijke horizon. De Maan stoort dit jaar niet. Om meteoren waar te nemen, heb je geen speciale apparatuur nodig. Bij goede omstandigheden volstaat een ligstoel en eventueel warme kledij.

29 juli 2013
%d bloggers liken dit: