Aarde

Wat is de temperatuur op Aarde?

 wat is de gemiddelde temperatuur op Aarde?De verschillende temperatuurzones op Aarde. Credit: Geology In

De Aarde is de enige planeet die we kennen waarop leven mogelijk is. De planeet bevindt zich niet te dicht bij of te ver af van de Zon. De Aarde bevindt zich in de bewoonbare zone, zogenaamde “Goldilocks”-zone waar het niet te heet of te koud is.

De afstand van de Aarde tot de Zon is een van de meest belangrijke factoren die de Aarde bewoonbaar maken. Venus is de volgende planeet op weg naar de Zon en dat is de heetste planeet in het zonnestelsel. Temperaturen kunnen er oplopen tot meer dan 400 °C terwijl op Mars de gemiddelde temperatuur rond de -60°C schommelt.

Maar ook de atmosfeer van de Aarde speelt een belangrijke rol in het reguleren van de temperatuur door te dienen als een deken van gassen die niet alleen ons beschermen tegen de extreme hitte en de schadelijke straling van de Zon maar ook opstijgende warmte vasthoudt zodat de planeet niet afkoelt.

De gemiddelde temperatuur op Aarde bedraagt volgens de NASA 0.9°C. maar de temperaturen variëren over de wereld en bovendien zijn ze afhankelijk van de tijd van het jaar. Ook oceanen, windstromingen en weercondities spelen hierin een belangrijke rol. In de buurt van de evenaar zijn de temperaturen hoger dan in de buurt van de polen.

Temperatuurextremen

Volgens de World Meteorological Organization is Vostok Station op Antarctica de koudste plaats op Aarde. Daar werd op 21 juli 1983 een temperatuur van -89.2 °C gemeten. De koudste bewoonde plaats is Oymyakon, een klein plaatsje in Siberië waar het in de winter gemiddeld -45 °C wordt en waar een laagste temperatuur ooit van -71 °C is gemeten.

Over de heetste plaats op Aarde bestaat enige discussie. El Azizia in Libië was 90 jaar lang de heetste plaats op Aarde. Op 13 september 1922 werd daar een temperatuur van 58 °C gemeten maar in 2012 besliste de World Meteorological Organization anders. Een team van klimaatexperts uit negen landen concludeerde dat de temperatuur in El Azizia foutief was gemeten door een onervaren waarnemer.

De “nieuwe” heetste plaats op Aarde is nu de Greenland Ranch in Death Valley in de Amerikaanse staat Californië waar op 10 juli 1913 een temperatuur van 56.7 °C werd gemeten. Death Valley heeft de hoogst gemeten luchttemperatuur. In 2004 en 2005 mat de Landsat satelliet in de Lut woestijn in Iran een maximale temperatuur van 70.7 °C.

Hoogste en laagste temperaturen per continent

Continent Temperatuur Datum Plaats
Noord Amerika Hoog: 56.7 °C

Laag: -63 °C

10 juli 1913

3 februari 1947

Furnace Creek, Death Valley, Californië

Snag, Yukon Territory, Canada

Zuid Amerika Hoog: 48.9 °C

Laag: -32.8 °C

11 december 1905

1 juni 1907

Rivadavia, Argentinië

Sarmiento, Argentinië

Europa Hoog: 48 °C

Laag: -58.1 °C

10 juli 1977

31 december 1978

Athene en Elefsina, Griekenland

Ust ‘Schugor, Rusland

Azië Hoog: 54 °C

Laag: -67.8 °C

21 juni 1942

6 februari 1933

Tirat Zevi, Israel

Oymyakon, Rusland

Afrika Hoog: 55 °C

Laag: -23.9 °C

7 juli 1931

11 februari 1935

Kebili, Tunesië

Ifrane, Marokko

Australië Hoog: 50.7 °C

Laag: -23 °C

2 januari 1960

21 juli 1983

Oodnadatta, Zuid Australië

Charlotte Pass, New South Wales

Antartica Hoog: 19.8 °C

Laag: 21 juli 1983

30 januari 1982

21 juli 1983

Signy Research Station, Antarctica

Vostok Station, Antarctica

Bron: World Meteorological Organization

Stijgende temperaturen, stijgende zeespiegels

Er is nog veel onzeker over hoe warm de Aarde de komende tientallen jaren zal gaan worden. Er zijn veel factoren die hierin een rol spelen zoals hoe snel het ijs smelt op Antarctica en de noordpool en hoe de oceanen zullen reageren op hogere temperaturen en hoe windrichtingen in de atmosfeer zullen veranderen maar duidelijk is wel dat klimaatverandering een steeds groter probleem gaat worden en dat de Aarde meer en sneller gaat opwarmen dan ons lief is.

De National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) stelt dat tissen 1800 en 2016 de gemiddelde oppervlaktetemperatuur met 0.95 °C is gestegen en dat die stijging de komende jaren versneld doorzet. In 2017 tekenden 159 landen het Verdrag van Parijs waarin ze afspreken de opwarming proberen te stoppen tot maximaal 1.5 °C boven de gemiddelde temperatuur op Aarde voor de industriële revolutie. Veel studies zeggen dat we met onze verslaving aan fossiele brandstoffen deze maximale opwarming vermoedelijk gaan overschrijden.

Zo stelde een studie uit 2017 in het tijdschrift Geophysical Research Letters dat in 2026 het klimaat op Aarde al 1.5°C hoger zal zijn. Dit zal gebeuren als de Interdecadal Pacific Oscillation (IPO) zal fluctueren naar een warmere periode in plaats van de huidige koele periode (IPO verandert vergelijkbaar met El Niño en La Niña).

Begin 2018 gaven de National Academies van de Verenigde Staten een rapport vrij met als titel “Thriving on Our Changing Planet: a Decadal Strategy for Earth Observation from Space”. Dit rapport benadrukt het belang van satellietwaarnemingen om meer informatie te verzamelen over het klimaat op Aarde in de komende jaren. Enkele van de aanbevelingen zijn observatoria die kunnen helpen bij de voorspelling van de luchtkwaliteit en het weer en andere observatoria die kijken naar veranderingen in de biodiversiteit, extreem weer en het vermogen van de oceanen om warmte op te slaan.

Eerste publicatie: 18 februari 2018
Bron: space.com, geology in

Meer over de Aarde