Wat is de temperatuur van Mars?

Mars is een koude wereld, veel kouder dan de Aarde. Dat komt mede doordat de planeet veel verder van de Zon staat dan de Aarde. Mars heeft een ijle atmosfeer die voor grofweg 95% uit koolstofdioxide bestaat.

Grote verschillen

De atmosfeer van Mars is ongeveer 100 maal ijler dan de Aardse atmosfeer. Zonder deze thermische deken kan de planeet geen warmte vasthouden. De gemiddelde temperatuur op Mars bedraagt -60° Celsius. In de winter kan de temperatuur aan de polen zakken naar -125° Celsius. In de zomer kan de temperatuur aan de evenaar oplopen tot 20° Celsius maar gedurende de nacht kan deze dan wel zakken tot ongeveer -73° Celsius. Op rotsformaties kan zich gedurende de nacht wat ijs vormen maar bij het opkomen van de Zon verdwijnt dit weer heel snel.

Eén van de poolkappen van Mars die aangroeit in de winter en verdwijnt in de zomer
Eén van de poolkappen van Mars die aangroeit in de winter en verdwijnt in de zomer

 

Seizoenen op Mars

Omdat de as van Mars, net zoals die van de Aarde, enigszins gekanteld is kent de planeet seizoenen. Vanwege de excentrische baan van de planeet varieert de lengte van de seizoenen. Op het noordelijk halfrond is de lente met zeven maanden het langste seizoen. De winter duurt er slechts vier maanden.

De seizoenen op Mars
De seizoenen op Mars

Gedurende de zomer op Mars verdwijnt de ijskap aan de polen, die voornamelijk uit koolstofdioxide-ijs bestaat, nagenoeg volledig. In de winter groeit de ijskap weer heel snel aan. Wetenschappers denken dat er onder dit koolstofdioxide-ijs ook waterijs zou kunnen voorkomen maar dit is tot op heden nog niet aangetoond.

Eerste publicatie: 31 maart 2013
Laatste keer bewerkt op: 8 april 2017

We doen ons best om alle artikelen zonder taal-, tik- en inhoudelijke fouten te plaatsen maar ondanks alle controle zie je zelf vaak je eigen fouten niet meer. Daarom stellen we het uitermate op prijs als je een fout komt melden!
Als je een spelfout hebt gevonden selecteer dan a.u.b. de tekst en druk Ctrl+Enter. Heb je een inhoudelijke fout gevonden, schrijf dan in het commentaarveld wat er volgens jou niet correct is.
We proberen alle gemelde fouten zo snel als mogelijk te verbeteren. Omdat de meldingen anoniem zijn vindt er geen communicatie plaats met de indiener. We houden ons het recht voorbehouden om meldingen niet te verwerken.

%d bloggers liken dit:

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: