Wat zijn de diameters van de planeten?
De planeten in ons zonnestelsel vertonen nogal wat variatie in grootte. Sommige planeten zijn in grootte vergelijkbaar met de diameter van de grootste manen. Zo is Mercurius bijvoorbeeld kleiner dan de Jupitermaan Ganymedes en de Saturnusmaan Titan. Daarentegen is bijvoorbeeld Jupiter groter dan sommige planeten samen.
Ook zijn er planeten groter aan de evenaar dan aan de polen. Dit heeft te maken met hun rotatiesnelheid en hun samenstelling. Maar weer andere planeten benaderen de perfect bolvorm. Laten we ze eens een voor een bekijken.
Mercurius
Mercurius is met een diameter van 4879 kilometer de kleinste planeet in ons zonnestelsel. Mercurius is niet veel groter dan onze Maan (die heeft een diameter van 3474 kilometer). Met een diameter van 5268 kilometer resp. 5152 kilometer zijn ook de Jupitermaan Ganymedes en de Saturnusmaan Titan groter.
Mercurius is een zogenaamde Aardse planeet. Dit betekent dat de planeet voornamelijk uit silicaathoudend gesteente en metalen bestaat die zijn verdeeld over een ijzerrijke kern, een silicaatrijke mantel en een korst.
Mercurius draait heel erg langzaam om zijn as. De planeet heeft maar liefst 58,646 dagen nodig voor een aswenteling. Deze langzame rotatie zorgt er voor dat de planeet geen afvlakking aan zijn polen kent. De planeet heeft een bijna perfecte bolvorm en heeft dezelfde diameter gemeten over de evenaar als over de polen.
Venus
Venus wordt vaak de zusterplaneet van de Aarde genoemd. De diameter van de planeet bedraagt 12.104 kilometer en dat is bijna even groot als de Aarde. Echter Venus kent geen afvlakking aan de polen; ook Venus is een nagenoeg perfecte bol. Dat de planeet geen afvlakking kent komt door de langzame rotatie. Een dag op Venus komt over een met 243,025 Aardse dagen.
Aarde
Onze planeet heeft een diameter van 12.756 kilometer. In grootte is de Aarde de vijfde planeet in het zonnestelsel. Onze planeet heeft geen perfecte bolvorm. Er is een verschil van ongeveer 41 kilometer in diameter. Over de polen gemeten bedraag de diameter van de Aarde 12713,6 kilometer, gemeten over de evenaar bedraagt de diameter 12756,2 kilometer. De afvlakking van onze planeet wordt veroorzaakt door de relatief korte rotatietijd van 23 uur, 58 minuten en 4,1 seconden die onze planeet nodig heeft voor één omwenteling om zijn as.
Mars
Ook Mars wordt als een tweeling van de Aarde beschouwd. Net zoals de Aarde is Mars enigszins afgevlakt. De planeet draait in 24 uur, 37 minuten en 22 seconden één maal om zijn as. Dat komt over een met 1,025957 Aardse dagen. Deze omwentelingssnelheid zorgt voor een afplatting aan de polen en een uitstulping aan de evenaar. Het verschil bedraagt 40 kilometer. De gemiddelde diameter van Mars is 6779 kilometer. Over de polen gemeten bedraagt de diameter 6752,4 kilometer en over de evenaar gemeten bedraagt de diameter 6792,4 kilometer.
Jupiter
Jupiter heeft een diameter van 139.822 kilometer en is daarmee ver uit de grootste planeet in ons zonnestelsel. Dit is de gemiddelde diameter want Jupiter is aan de polen nogal afgevlakt. Dit komt omdat de planeet in 9 uur, 55 minuten en 30 seconden om zijn as draait.
Jupiter is een gasplaneet. De samenstelling van Jupiter zorgt voor een flinke uitstulping aan de evenaar. Over de polen gemeten bedraagt de diameter 133.708 kilometer maar langs de evenaar gemeten bedraagt de diameter 142.984 kilometer. Dat is een verschil van 9276 kilometer.
Saturnus
Saturnus heeft een gemiddelde diameter van 116.464 kilometer. Het is de op één na grootste planeet in het zonnestelsel. Net zoals Jupiter is Saturnus behoorlijk afgevlakt en dat komt door de snelle rotatietijd van 10 uur en 33 minuten in combinatie met de samenstelling van de planeet. Saturnus bestaat voornamelijk uit gas. Het verschil in diameter bedraagt bijna 12.000 kilometer. Over de polen gemeten bedraagt de diameter 108.728 kilometer en langs de evenaar 120.536 kilometer.
Uranus
Uranus heeft een gemiddelde diameter van 50.724 kilometer en is daarmee de op twee na grootste planeet in het zonnestelsel. Uranus draait in 17 uur, 14 minuten en 24 seconden eenmaal om zijn as. Deze hoge snelheid in combinatie met zijn samenstelling, zorgt voor een grote afvlakking aan de polen. Het verschil in diameter bedraagt 1172 kilometer. Uranus heeft een diameter van 49.946 kilometer gemeten langs de polen en 51.118 kilometer gemeten langs de evenaar.
Neptunus
Neptunus heeft een gemiddelde diameter van 49.244 kilometer. Ook Neptunus draait relatief snel om zijn as. De planeet heeft 16 uur, 6 minuten en 36 seconden nodig voor één omwenteling om zijn as. Neptunus is een gasplaneet. De samenstelling en de snelle rotatieperiode zijn verantwoordelijk voor een fikse afplatting aan de polen. Het verschil in diameter bedraagt 846 kilometer. Over de polen gemeten heeft Uranus een diameter van 48.682 kilometer en langs de evenaar een diameter van 49.828 kilometer.
Samengevat
De Aardse planeten zijn kleiner dan de gasplaneten maar de gasplaneten draaien allemaal veel sneller om hun as dan de Aardse planeten. Er zijn planeten die bijna perfect bolvormig zijn maar er zijn ook planeten die een grote afvlakking kennen.
Eerste publicatie: 25 juni 2016
Laatste wijziging 18 januari 2019
Bron: NASA JPL/Universe Today