Zonnestelsel Nieuws

We worden in 2046 toch niet door deze asteroïde geraakt

Na een korte flirt met het onheil is het nu zeer onwaarschijnlijk dat de pas ontdekte asteroïde, die een kans van 1 op 600 had om op Valentijnsdag 2046 op Aarde in te slaan, onze planeet zal raken, aldus de NASA.

Asteroide Bennu
Bennu, as imaged by OSIRIS-REx. Image: NASA/Goddard/University of Arizona

De asteroïde, die voor het eerst werd ontdekt op 27 februari 2023 en 2023 DW werd genoemd, meet ongeveer 50 meter in diameter.

Aanvankelijk schatte NASA’s Planetary Defense Coordination Office de kans op een directe inslag klein maar mogelijk, maar de dreiging van de asteroïde veroorzaakte een golf van nieuwsberichten waarin lezers werd geadviseerd om romantische plannen voor 2046 te heroverwegen. Nu heeft de NASA deze schatting herzien en schat de kans dat de asteroïde de Aarde raakt op ongeveer 1 op 770, wat betekent dat er een 99,87% kans is dat hij ons mist. Het Near-Earth Object Coordination Centre van de ESA heeft zijn risico-inschatting ook verlaagd – de kans op inslag is verlaagd van 1 op 625 naar ongeveer 1 op 1584.

“het risico zal met elke waarneming afnemen tot het uiterlijk over een paar dagen nul is,” vertelde Richard Moissl, hoofd van het ESA-bureau voor planeetbescherming. Niemand hoeft zich zorgen te maken over deze asteroïde.”

NASA volgt de locaties en banen van ruwweg 28.000 asteroïden en volgt ze met de Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System (ATLAS) een array van vier telescopen die elke 24 uur een scan van de hele nachtelijke hemel kan uitvoeren. De ruimtevaartorganisatie markeert elk ruimteobject dat binnen een straal van 193 miljoen kilometer van de Aarde komt als een aardscheerder en classificeert elk groot object binnen een straal van 7,5 miljoen kilometer van onze planeet als “potentieel gevaarlijk”.

NASA heeft de baan van al deze aardscheerders geschat tot het einde van de eeuw. Volgens het agentschap loopt de Aarde de komende 100 jaar geen gevaar van een apocalyptische asteroïdebotsing.

Als 2023 DW op de Aarde zou botsen, zou dat geen catastrofale gebeurtenis zijn zoals de dinosaurusdodende asteroïde van 12 kilometer groot die 66 miljoen jaar geleden de Aarde trof. Maar dit betekent niet dat kleinere asteroïden van deze grootte niet gevaarlijk zijn. In maart 2021 bijvoorbeeld explodeerde een meteoor ter grootte van een bowlingbal boven Vermont met de kracht van 200 kilogram TNT.

Nog dramatischer was een explosie in 2013 van een 18meter grote meteoor boven Chelyabinsk in Rusland, die een explosie veroorzaakte die ongeveer gelijk was aan 400 tot 500 kiloton TNT, of 26 tot 33 keer de energie die vrijkwam bij de atoombom op Hiroshima en waarbij ongeveer 1500 mensen gewond raakten.

Ruimtevaartorganisaties over de hele wereld werken al aan mogelijke manieren om een gevaarlijke asteroïde af te buigen, mocht er ooit een onze kant op komen. Op 26 september 2022 heeft de Double Asteroid Redirection Test (DART)-sonde de ongevaarlijke asteroïde Dimorphos omgeleid door hem uit koers te rammen, waardoor de baan van de asteroïde met 32 minuten werd gewijzigd in de eerste test van het aards planetaire verdedigingssysteem. NASA heeft de missie geprezen als een onverwacht succes.

China heeft ook gesuggereerd dast het aan het begin staat van de planning van een missie om een asteroïde om te leiden. Door 23 Lange Mars 5 raketten in de asteroïde Bennu te slingeren, die tussen 2175 en 2199 7,4 miljoen kilometer van de baan van de Aarde verwijderd zal zijn, hoopt het land de ruimtesteen af te leiden van een mogelijk catastrofale botsing met onze planeet.

Eerste publicatie: 20 maart 2023
Bron: space.com & anderen