Ruimtevaartnieuws

Webb en Gaia verwelkomen Euclid in L2

In de maand na de lancering op 1 juli 2023 heeft de Euclid ruimtesonde 1,5 miljoen kilometer afgelegd naar het Lagrangepunt L2, wat betekent dat de ruimtetelescoop is aangekomen in zijn baan van bestemming.

Web en Gaia verwelkomen Euclid in L2.
Web en Gaia verwelkomen Euclid in L2. Vrecit: ESA

Onderstaande animatie toont de banen van Euclid (groen), de James Webb Space Telescope (blauw) en de Gaia-ruimtetelescoop (geel) rond deze unieke positie in de ruimte. De posities van de ruimtesonde in deze animatie komen niet overeen met hun huidige posities in de ruimte.

L2 ligt op ongeveer 1,5 miljoen kilometer van de Aarde in de tegenovergestelde richting van de Zon en is ongeveer bier keer verder weg dan de Maan. Verschillende andere ruimtemissies, zoals de Webb en Gaia, draaien ook om L2 omdat deze plek het perfecte uitkijkpunt biedt om het heelal te bestuderen.

Bij L2 kan een ruimtesonde de Zon, de Aarde en de Maan te allen tijde achter zich houden, zodat ze de waarnemingen niet verstoren, terwijl ze tegelijkertijd een duidelijk beeld krijgen van de verre ruimte en een antenne terug naar de Aarde richten om in contact te blijven met ons.

De halobaan van Euclid en Webb rond L2 is groot. In termen van afstand varieert de “straal” van de baan van Euclid van ongeveer 400.000 kilometer het dichtst bij het centrum en tot 800.000 kilometer op zijn verst. Tegen de tijd dat Euclid één volledige omwenteling rond L2 heeft voltooid, zal de Maan zes keer rond de Aarde hebben gedraaid. Gaia draait om L2 in een Lissajousbaan, met een maximale afstand van ongeveer 350.000 kilometer van het centrum.

Het gebied rond L2 is groot en hoewel de banen van deze ruimtesondes elkaar in de animatie lijken te kruisen, is er in werkelijkheid voldoende ruimte en kan een botsing gemakkelijk worden vermeden. Webb en Gaia liggen bijvoorbeeld tussen 400.000 en 1.100.000 kilometer van elkaar, afhankelijk van waar ze zich in hun respectievelijke banen bevinden.

Eerste publicatie: 31 juli 2023
Bron: spacedaily.com