Astronomisch Nieuws

Webb neemt de botsende sterrenstelsels van IC 1623 waar

NASA heeft een schitterende afbeelding vrijgegeven die is gemaakt door de James Webb Space Telescope van IC 1623, een botsing tussen twee onregelmatige sterrenstelsels.

IC 1623 gefotografeerd door Webb
IC 1623 nadert de laatste fase van zijn fusie wanneer een gewelddadige centrale instroom van gas zal leiden tot intense stervorming die de infrarode helderheid tot boven de proporties zal duwen. Credit: NASA / ESA / CSA / Webb / L. Armus / A. Evans / R. Colombari.

IC 1623 bevindt zich op een afstand van ongeveer 274 miljoen lichtjaar in de richting van het sterrenbeeld Walvis – Cetus. Het duo werd op 19 november 1897 gevonden door de Amerikaanse astronoom Lewis Swift.

Het is ook bekend als Arp 236, ESO 541-23 en IRAS 01053-1746 en het bestaat uit twee onregelmatige sterrenstelsels IC 1623A en IC 1623B

Op infrarode golflengtes is IC 1623 erg helder en de stelsels hebben al lang de interesse van astronomen.

Een van de twee stelsels, in infrarood helder maar het in zichtbaar licht verduisterde sterrenstelsel IC 1623B bevat een grote hoeveelheid warm en dicht gas. Warm en dicht gas wordt ook gevonden in het overlappende gebied dat de twee keren met elkaar verbindt.

IC 1623 is een belangrijk doelwit door de Early Release waarnemingen met Webb. Het is een treffend voorbeeld van hoe verduistering door stof de ware aard van een lichtgevend sterrenstelsel kan verbergen en een drastische transformatie in uiterlijk kan veroorzaken van ultraviolet via infrarood.

IC 1623 is een middenfase samenstelling in de Great Observatories all Sky LIRG Survey (GOALS) bestaande uit twee kernen die 21.600 lichtjaar van elkaar zijn gescheiden.

IC 1623A is helder in ultraviolet en optisch licht en herbergt een groot aantal jonge sterrenhopen die in optische golflengtes zichtbaar zijn. IC 1623B is onzichtbaar op ultraviolette golflengtes en heeft prominente stofbanen die een groot deel van het diffuse licht van de onderliggende sterrenpopulatie bij optische golflengtes bedekken.

In hun onderzoek legden de auteurs IC 1623 vast in infrarode delen van het elektromagnetische spectrum met behulp van een drietal geavanceerde wetenschappelijke instrumenten van Webb: MIRI, NIRSpec en NIRCam.

Door dit te doen hebben ze een overvloed aan gegevens verzameld waarmee de astronomische gemeenschap in het algemeen volledig kan onderzoeken hoe de ongekende mogelijkheden van Webb zullen helpen om de complexe interacties in galactische ecosystemen te ontrafelen.

De aanhoudende, extreme stergeboorte veroorzaakt intense infra-roodemissie en de samensmeltende sterrenstelsels zijn mogelijk bezig met het vormen van een superzwaar zwart gat.

Een dikke stofband heeft deze waardevolle inzichten voor het zicht van telescopen zoals Hubble, geblokkeerd.

In gevoeligheid voor infrarood licht en de indrukwekkende resolutie bij die golflengtes van Webb zorgen ervoor dat de telescoop voorbij het stof kan kijken en dit heeft geresulteerd in de spectaculaire afbeelding hierboven. Het is een combinatie van MIRI- en NIRCam-beelden.

De heldere kern van de fuserende sterrenstelsels blijkt zowel zeer helder als zeer compact te zijn, zozeer zelfs dat de diffractiepieken van Webb op deze afbeelding bovenop het sterrenstelsel verschijnen.

De achtpuntige sneeuwvlokachtige diffractiepieken worden gecreëerd door de interactie van sterlicht met de fysieke structuur van de telescoop.

Deze diffractiepieken zijn vooral merkbaar in afbeeldingen met heldere sterren, zoals de eerste deep fieldopname van Webb.

De resultaten van het team zullen worden gepubliceerd in de Astrophysical Journal Letters.

Artikel: Aaron S. Evans et al. 2022. GOALS-JWST: Hidden Star Formation and Extended PAH Emission in the Luminous Infrared Galaxy VV 114. ApJL, in press; arXiv: 2208.14507

Eerste publicatie: 26 oktober 2022
Bron: ESA/NASA