Ruimtevaartnieuws

Weigerende Russische stuwraketten laat ruimtestation kantelen

Niet gepland raketgebruik door een Russisch ruimtevaartuig tilde gisteren, 15 oktober 2021, het International Space Station even uit zijn positie. Het was het tweede incident in minder dan drie maanden.

De Aarde vanuit het ISS
De Aarde vanuit het ISS. Credit: Pixabay/CC0 Public Domain

Gisteren ging het om de Sojoez MS-18 die de Russische kosmonaut Oleg Novitskiy, filmregisseur Klim Shipenko en actrice Yulia Pereslid zondagmorgen 17 oktober terug moet brengen naar de Aarde. De Russische vluchtleiding ontstak om 11:02 uur Nederlandse tijd de motoren van de Sojoez om een geplande test uit te voeren die voor vertrek altijd wordt gedaan.

Aan het einde van de test bleven de raketmotoren echter werken waardoor men om 11:13 uur Nederlandse tijd de controle over de hoogte van het ISS tijdelijk verloor. De vluchtleiding had de situatie binnen 30 minuten onder controle en het ISS is veilig. Tijdens de gebeurtenis was de crew wakker en was op geen moment in gevaar.

Volgens het Russische persbureau Interfax dat de communicatie tussen Novitskiy en Vladimir Solovyov, de vluchtdirecteur van het Russische deel van het ruimtestation citeerde, is het ISS gistermorgen kort gekanteld met 57 graden ten opzichte van zijn normale oriëntatie.

Men weet nog niet wat de oorzaak is van het langdurig afvuren van de raketmotor. NASA en het Russische Roscosmos onderzoeken momenteel samen wat de oorzaak kan zijn. Het is ook onduidelijk waarom de stuwraketten van de MS-18 stopten met branden, echter men heeft wel enkele ideeën hierover.

Volgens een vluchtleider van de NASA denkt men dat de stuwraketten zijn gestopt met werken omdat ze hun stuwkrachtlimiet bereikten, maar hierover heeft men nog geen bevestiging. Moskou is bezig met de analyse van de gegevens.

Ook op 29 juli begon het ruimtestation onverwachts flink te draaien toen de stuwraketten van de nieuw aangekoppelde Nauka-module van de Russen ongepland begonnen te werken. Dat incident was zelfs nog extremer want het ruimtestation draaide toen in totaal ongeveer 540 graden om zijn as.

Russische functionarissen hebben het incident van 29 juli herleid tot een softwareprobleem. Vanwege een softwarefout werd ten onrechte een rechtstreeks commando verkeerd geïnterpreteerd waardoor de motoren van de Nauka-module werden geactiveerd. Dit schreven functionarissen van Roscosmos in een verklaring die op 30 juli werd gepubliceerd.

Ondanks de gebeurtenissen van gisteren blijft de Sojoez MS-18 op schema om dit weekend naar de Aarde terug te keren. De Sojoez zal zondagochtend om 03:14 uur Nederlandse tijd loskoppelen van het ISS en ongeveer 3,5 uur later landen op de steppes van Kazachstan.

Novitskiy verbleef ongeveer 6 maanden in een baan om de Aarde maar Shipenko en Pereslid komen na krap 12 dagen al weer naar huis. Het duo werd op 5 oktober gelanceerd om een deel van een Russische film, “Challenge” genoemd, aan boord van het ruimtestation te verfilmen. Ze vertrokken samen met kosmonaut Anton Shkaplerov die aan boord blijft van het ISS.

Eerste publicatie: 16 oktober 2021
Bron: space.com en anderen