Wetenschappers maken animatie van het ontstaan van het heelal

The Illustris Project
Verschillende beelden uit het Illustris Project. Credits

Wetenschappers, verenigd in het Illustris Project, hebben een computeranimatie gemaakt over het ontstaan en de evolutie van het heelal. De animatie begint ongeveer 300.000 jaar na de oerknal en laat ons de evolutie zien gedurende tot nu toe. Dat is en tijdsspanne van ongeveer 13,8 miljard jaar.

Het team van wetenschappers onder leiding van Mark Vogelberge van het Harvard Smithonian Center for Astrophysics, het M.I.T., de NASA en nog enkele andere gerenommeerde instituten heeft gebruik gemaakt van een netwerk van supercomputers om alle bekende waarnemingen te combineren met onze kennis over het ontstaan van het heelal.

Het team heeft ruim vijf jaar gewerkt aan Illustris, de computersoftware die is gebruikt. Daarna duurde het ongeveer 3 maanden om de animatie door te rekenen. Er zijn meer dan 8000 CPU’s ingezet die samen meer dan 19 miljoen uren rekenwerk hebben verzet. Ter vergelijking: een high end desktop computer zou voor deze klus ruim 2000 jaar nodig hebben gehad.

In de animatie is alle kennis die we momenteel hebben over het ontstaan en de evolutie van het heelal verwerkt.

Klik hier voor de website van het Illustris Project.

 

Bron: diverse persberichten, 8 mei 2014

We doen ons best om alle artikelen zonder taal-, tik- en inhoudelijke fouten te plaatsen maar ondanks alle controle zie je zelf vaak je eigen fouten niet meer. Daarom stellen we het uitermate op prijs als je een fout komt melden!
Als je een spelfout hebt gevonden selecteer dan a.u.b. de tekst en druk Ctrl+Enter. Heb je een inhoudelijke fout gevonden, schrijf dan in het commentaarveld wat er volgens jou niet correct is.
We proberen alle gemelde fouten zo snel als mogelijk te verbeteren. Omdat de meldingen anoniem zijn vindt er geen communicatie plaats met de indiener. We houden ons het recht voorbehouden om meldingen niet te verwerken.

%d bloggers liken dit:

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: